Vlada je lani poleti z dvema sklepoma skladu sicer namenila 23.779 kvadratnih metrov v Bizoviku in 76.829 kvadratnih metrov v Šentvidu. Kasneje so ugotovili, da so nekatere od teh nepremičnin deloma ali v celoti v postopkih denacionalizacije, zato prenos ni mogoč.

Na SSRS pravijo, da so v prenos vsaj dela zemljišč vložili precej truda in na to ves čas opozarjali, vendar do zdaj sklep vlade ni izpolnjen v nobenem od posameznih delov. Poleg tega je treba opraviti še cenitve vseh nepremičnin, ministrstvo za okolje in prostor pa mora izvesti potrebne ukrepe za sprejem lokacijskih načrtov.

Na MOP trdijo, da je za sklad rezerviranih približno milijon kvadratnih metrov zemljišč, njihov prenos na SSRS pa naj bi bil odvisen od sprejema prostorskih načrtov, ki jih pripravljajo na MOL. "V trenutku, ko bodo izvedbeni planski akti sprejeti, bomo pričeli s postopkom prenosa zemljišč na stanovanjski sklad," trdijo na MOP.

Hkrati opozarjajo, da prenos ni v celoti odvisen od MOP. "Vlada je avgusta rezervirala prenos zemljišč na Parmovi za pozidavo 160 novih stanovanj. Obžalujemo, ker je na predlog ministrstva za javno upravo ta sklep razveljavljen," pravijo na okoljskem ministrstvu. Prav tako so predlagali naj država na sklad prenese zemljišča zaporov, ki se bodo selili s Povšetove.

Vsaj zanimivo, če že ne kaj drugega, je dejstvo, da država še vedno nima niti evidence zemljišč v lasti ministrstev in organov v njihovi sestavi ter zemljišč skladov in drugih javnih pravnih oseb (na primer DARS). Zato ni čudno, da za trideset občin v ljubljanski regiji ne obstaja popolna evidenca razpoložljivih zemljišč.