Naj vas tokrat popeljemo po Brdu tako, kot bi bili tuj diplomat, gost ali novinar. V bivši vrtnariji je najprej na vrsti prijava, nato pa stroge policijske kontrole. Tudi morebitno nevarno prtljago bodo takoj razstrelili. Ko gost konča uvodno proceduro, ga čaka namestitev v hotelu Kokra ali pa odhod v kongresni center, kjer osrednja dvorana lahko sprejme 500 gostov, če sedijo v vrstah. Prav vsi prostori so načrtovani in urejeni večnamensko - v kleti so garderobe in štiri dvorane, ki se lahko povečajo v eno samo, v pritličju je osrednji del, v prvem nadstropju so prostori za srečanja. Ker bo ob konicah v tem delu od 600 do 800 ljudi, je poskrbljeno za sleherno podrobnost.

Nekdanji bazen je spremenjen v novinarsko središče z vso potrebno opremo, prevladujejo seveda priključki za računalnike. V nekdanji Oranžeriji je urejen družabni del za "sedmo silo", kjer bo neprestano tudi kaj za pod zob, v istem poslopju imata prostore naša televizija in tudi EBU, vse je nared za šest reportažnih vozil, ob kongresnem centru bo lahko pristajal helikopter. Vsa poslopja imajo povsem nove telekomunikacijske povezave, policija seveda skrbi za varovanje, nadzor, kamer ne manjka...

Dr. Iztok Purič, ki je v teh dneh na trnih, me je opozoril, da si morava na čevlje ob ogledu natakniti plastično obuvalo. "Zdaj so na vrsti čistoča, red, skrb za podrobnosti. Nameščamo opremo, več kot sto računalnikov, tiskalnikov in drugih naprav, da o opremi za prevajalce in varnosti niti ne govorim. Pričakujemo 130 dogodkov, ducat ministrskih srečanj in seveda množico novinarjev. Za vse bomo znali poskrbeti - od varnosti do zagotavljanja pogojev dela, hrane, kavice..." trdi direktor servisa protokolarnih storitev. Vesel je, da zadnji dnevi pred uradno otvoritvijo 1. decembra potekajo po načrtu - posebnih zastojev ni! Rad poudari pomembno okoliščino: "Kongresni center ostane Sloveniji, Gorenjski, Kranju, Brdo je posodobilo polno potrebnih komunalnih zadev, objekt sam pa je po mojem zares v sožitju z lepim okoljem. Evropa bo prišla in odšla, center pa bo ostal in ponujal vsem poslovne in druge možnosti," trdi Purič. Novih zaposlitev ne bo veliko, začasno bodo zaposlili ducat ljudi za oskrbo centra, ki preseneča z uporabnostjo, zaradi lesa pa tudi s toplino, ki naj bi jo od 1. januarja začutili vsi, ki bodo ob predsedovanju Slovenije EU obiskali "srce dogajanja".