Ob koncu proračunskega leta so bolj ali manj prazni tudi občinski proračuni, zato je še toliko manj rezerv za polnjene velikih računov. Tržiški župan Borut Sajovic pravi, da bodo zadovoljni že, če bo država izpolnila svoje dosedanje obljube. "Država je pokazala dobro voljo, pričakujemo pa veliko več, saj je škoda tako velika, da občina sama nikakor ne more financirati odprave posledic neurja," je prepričan župan Šmartnega ob Paki Alojz Podgoršek.

Prošnje za evropski sklad

Vlada je s prerazporejanjem znotraj ministrstva za okolje in prostor (MOP) zagotovila 1,55 milijona evrov za najnujnejša dela pri odpravi nevarnosti za neposredno in posredno ogroženost življenja in zdravja ljudi ter večje gmotne škode.

Poleg tega so s prerazporeditvijo denarja v državnem proračunu zagotovili 950.000 evrov za pokritje že izvedenih intervencijskih zaščitnih ukrepov po zadnjem neurju zaradi plazenja in nanosov zemljine. Kako poteka razdeljevanje denarja, nam z ministrstva včeraj niso sporočili, pozno popoldne so še vedno iskali odgovornega za ta projekt.

Občine imajo do 29. novembra čas, da ministrstvu predložijo račune za nujna sanacijska dela, ki presegajo njihove finančne zmožnosti. Tako so 2,3 milijona evrov službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR) po ključu najbolj prizadetih namenili 37 občinam, ki bodo z njimi popravile občinske ceste, vodovode in kanalizacijo.

Dolgoročna sanacija in večja gradbena dela naj bi financirali v okviru evropske solidarnostne pomoči. Ministrstva morajo do jutri SVLR poslati poročila o škodi, nato pa bomo v Bruslju zaprosili za sredstva solidarnostnega sklada Evropske unije. Odgovorni v tej službi včeraj še niso želeli dajati podatkov o že zbranih poročilih, več naj bi bilo znano v četrtek.

Dvesto podjetniških vlog

V petek se izteče zbiranje prijav za enkratno nepovratno pomoč, v Slovenskem podjetniškem skladu pa so doslej dobili okoli petdeset prošenj. Po evropskem pravilu "de minimis" je najvišji znesek lahko do 200.000 evrov.

Boštjan Vidovič iz sklada pravi, da Slovenci radi oddajamo vloge zadnji dan, zato pričakuje, da jih čaka naporen konec tedna, v katerem bodo obdelali več kot dvesto vlog. "Pričakujem, da bodo skupni zahtevki presegli zagotovljenih 20 milijonov evrov, zato se bo denar sorazmerno porazdelil vsem prijavljenim," napoveduje Vidovič.

Na razpis se je že prijavilo vransko podjetje Inde, kjer je poplava brez vštetih stroškov zaradi ustavljene proizvodnje povzročila za 286.000 evrov škode. Po besedah direktorja Dušana Koprivnika bodo to, kakšen je znesek pomoči, "izvedeli šele čez kak mesec in pol, ker postopki trajajo tako dolgo".