***Pomagajte žrtvam poplav: Za žrtve v Železnikih kliknite tukaj, za ostale kraje po državi pa tukaj***

Največ škode je nastalo na infrastrukturi, vodotokih, stanovanjskih in javnih objektih. Škoda na električnem in telekomunikacijskem omrežju še ni ocenjena, prav tako ni znano, koliko znaša izpad prihodka v podjetjih, ki jih je prizadela torkova vodna ujma.

Premier je tudi pojasnil, da bo vlada zaprosila za pomoč iz Evropskega solidarnostnega sklada. Ta lahko nameni pomoč, če škoda po naravnih nesrečah presega 0,6 odstotka letnega prihodka, ta pogoj pa Slovenija izpolnjuje.

Vlada je na včerajšnji seji sprejela sklep, da se posameznikom, ki so utrpeli škodo med torkovim neurjem, pomaga tudi z odlogom plačila prispevkov. »V izrednih primerih je mogoč tudi odpis,« je dejal Janša.

Da bo morala vlada upoštevati veljavne predpise pri črpanju proračunskih sredstev, opozarjajo tudi strokovnjaki za javne finance.

»Vlada mora nujno razmejiti čas interventnih del in obdobje sanacije, sicer se nam lahko ponovi primer PUH,« je za Dnevnik povedal predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki se mudi v Ukrajini.

***Pomagajte žrtvam poplav: Za žrtve v Železnikih kliknite tukaj, za ostale kraje po državi pa tukaj***

Sožalje družinam preminulih je izrazil tudi predsednik države Janez Drnovšek. Dva dni po torkovem neurju so Železniki še vedno prekriti z blatom, prebivalci prizadetih območij iz hiš odstranjujejo vodo in uničeno opremo. Škoda še ni znana, po prvih ocenah presega 30 milijonov evrov.

Naselje Davče je še vedno odrezano od Železnikov, saj je voda uničila dva kilometra ceste in vse mostove. Uspelo jim je vzpostaviti povezavo z Zalim Logom, kjer s pomočjo vojske in gasilcev odstranjujejo posledice.

Prebivalci idilične vasice nad Železniki še vedno ne morejo verjeti, da se je drugače droben hudourniški potok spremenil v podivjani tok vode, skal in kamenja, ki je v nekaj trenutkih zasul cesto. S sabo je odnesel tudi 86-letno domačinko Pavlo Frelih.

***Pomagajte žrtvam poplav: Za žrtve v Železnikih kliknite tukaj, za ostale kraje po državi pa tukaj***

V Železnikih več sto članov civilne zaščite, vojske in gasilcev iz vse Slovenije čisti blato in mulj. Najhuje je na Plavžu, Trnju in Racovniku, kamor so na pomoč poslali vojsko. Še vedno ni usposobljen zdravstveni dom, za prebivalce Železnikov začasno skrbijo v Škofi Loki. Najverjetneje je uničena tudi zdravstvena dokumentacija, kar povzroča precej težav pri naročanju zdravil, saj marsikateri bolnik ne ve, kaj so mu zdravniki predpisali.

Včeraj dopoldne je najbolj prizadet kraj v Sloveniji obiskal tudi ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran ter izrazil podporo prizadetim krajanom.

Po do zdaj zbranih podatkih je voda zalila in poškodovala 350 hiš, 150 avtomobilov, poškodovanih je več kot sto kilometrov cest in mostov, zalite so tri tovarne, kjer proizvodnja ne bo stekla še kar nekaj časa. Direktor Tehtnice Lojze Demšar je včeraj povedal, da tovarna ne bo delala vsaj še mesec dni, za sanacijo škode bi potrebovali desetletni zaslužek, zato se bodo brez pomoči zelo težko postavili na noge.

***Pomagajte žrtvam poplav: Za žrtve v Železnikih kliknite tukaj, za ostale kraje po državi pa tukaj***

"Postali smo hiša odprtih vrat," sta včeraj s trpkim humorjem ugotavljala mlada Špela in Rok. Tako kot številni drugi Železnikarji sta skupaj z dvema otrokoma ostala brez vsega, imajo le še gole stene, razmočeno pohištvo in blaten kup na dvorišču, na katerem je zbrano njuno nekdanje premoženje.