*** Sodelujte v debati. Povejte, kaj mislite! Kliknite tukaj! ***

Vsega skupaj naj bi bilo takih razgovorov doslej okoli 10. "Zaslišanja" naj bi izvajala namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar in svetovalec premiera Janeza Janše za nacionalno varnost Aleksander Lavrih.

Na Sovo smo o tem naslovili vrsto vprašanj, med drugim tudi, koliko uslužbencev je bilo zaslišanih in zakaj pri zaslišanjih sodeluje Aleksander Lavrih, ki ni uslužbenec Sove. Tajno službo smo vprašali tudi, ali Cvelbar in Lavrih uslužbence sprašujeta v smeri morebitne politične dejavnosti Sove v preteklosti. Iz obveščevalno-varnostne agencije so nam odgovorili, da so vsi postopki v skladu s sklepom vlade o delovni skupini, ki jo vodi minister Lovro Šturm, in da naj počakamo na njeno poročilo.

Po naših informacijah naj bi bili pogovori s posameznimi uslužbenci Sove namenjeni preiskavi domnev, da je Sova pred prihodom Janeza Janše na oblast tajno nadzorovala danes vladajočo stranko SDS. Na to so delno nakazovale tudi nekatere objave v medijih. Leta 2003 je tako tednik Mladina zapisal, da sta se v prisluhih Sove po kraji orožja iz vojašnice v Postojni znašla Tone Krkovič in Darko Njavro. Krkovič je bil v preteklosti poveljnik specialne brigade Moris in kasneje generalni sekretar SDS, danes pa je svetovalec načelnika generalštaba SV. Njavro je bil v Morisu podrejen Krkoviču. Včeraj nam je Njavro povedal: "Vložili smo tožbo proti Mladini in postopek se bliža koncu. Dokazali smo neresničnost Mladininih navedb."

SDS se je v dokumentih Sove znašla že nekaj let prej, zapisana pa naj bi bila povezava med nekaterimi člani SDS in Osvobodilne vojske Kosova.

Sova po zakonu sicer lahko deluje samo v tujini ali v zadevah, povezanih s tujino. Služba razpolaga s tehniko za tajno prisluškovanje, tudi za prisluškovanje mobilnim telefonom v brezžičnem omrežju. Naprava nemškega proizvajalca je nameščena v kombiju in vprašanje, ki se postavlja, je, ali je bila uporabljena za notranjepolitične potrebe. Uporaba tovrstnih sredstev bi morala biti dosledno evidentirana. "Zasliševanja" uslužbencev, ki so delali s tehniko, lahko prinesejo dodatne informacije, ki jih morda ni v dokumentaciji.

Ker Sova podatkov o zaslišanjih ne daje, smo o tem vprašali nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podbregarja, ki je zatrdil, da "v mojem obdobju Sova ni bila uporabljana v strankarske namene".

Sicer pa se je včeraj direktor Sove Matjaž Šinkovec mudil v stavbi kabineta predsednika vlade. Na vladi nam niso želeli povedati, s kom se je Šinkovec dobil in kakšen je bil namen obiska. Zanikali pa so, da je obisk povezan s preiskavo na Sovi, in zatrdili, da se s premierom direktor Sove včeraj ni sestal.