V kolikšnem času dobi bolnik odpustnico? Ali ponudite bolniku nabor specialistov?" se je na konferenci v Portorožu, ki so jo posvetili menedžmentu v zdravstvu, včeraj retorično spraševal novoizvoljeni generalni direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Slovenije Samo Fakin, ki je prepričan, da mora bolnik postati kralj tudi v našem zdravstvenem sistemu.

Po njegovem je mogoče vsak zdravstveni sistem izboljšati, zato ni razloga, da ne bi tudi našega, ki je potreben takojšnjih izboljšav vsaj v desetih odstotkih. Okvir za spremembe mora biti gospodarska in socialna reforma, ki jo je vlada sprejela lani in temelji na solidarnosti, socialni pravičnosti, stroškovni učinkovitosti, kakovosti ter dolgoročni stabilnosti. Fakin je posebej poudaril določilo etičnega kodeksa, ki zdravnike zavezuje, da opravljajo svoje delo strokovno in stroškovno najbolj optimalno. Kako bi nov generalni direktor ZZZS izboljšal sistem pri nas? Delo in učinkovitost zdravnikov bo treba v slovenskih bolnišnicah presojati na podlagi merljivih kazalcev. Pravice se bodo širile še posebno na področju zdravstvene nege, vendar se to ne bo zgodilo čez noč, saj je celo bogati Luksemburg za to potreboval nekaj let. Na novo bo treba izračunati standarde za plačevanje posameznih storitev, saj je medicinska tehnologija od leta 1996, ko so jih izračunali, zelo napredovala. Eden prvih Fakinovih projektov bo prenova tako imenovane zelene knjige, v katero bodo morali vključiti tudi nekatere storitve, ki jih ZZZS do zdaj ni plačeval. Fakin se je zavzel še za omejitev bolniškega dopusta, saj je prepričan, da bi v mnogih primerih vrnitev na delo lahko pospešili z dodatnimi fizioterapevtskimi vajami ali zdravljenji v zdravilišču. Kot generalni direktor ZZZS namerava skupaj z ministrstvom za zdravje pripraviti tekmovanje za najboljšo organizacijo in izboljšavo v zdravstvu. "Nagrada ne bo majhna," je obljubil Fakin, ki verjame, da se bo hierarhija v zdravstvu umaknila timskemu delu, ki je učinkovitejše. K učinkovitejšemu zdravstvenemu sistemu naj bi pomagala tudi zdravstvena vzgoja in projekt nove zdravstvene kartice, ki je že v pripravi.

K učinkovitosti zdravstvenega sistema bo po mnenju ministra Andreja Bručana zagotovo prispeval tudi marca sprejet zakon o javno-zasebnem partnerstvu, k večji preglednosti pa bo pripomoglo sprejetje zakona o koncesijah. Bručan je poudaril, da zakon o javno-zasebnem partnerstvu ni razslojevanje, ampak izboljšanje zdravstvenega sistema, in da nikakršnih primerjav z zdravstvenim sistemom ZDA ni mogoče sprejeti. Zakon o javno-zasebnem partnerstvu bo omogočil zasebnikom vlaganje v na primer najsodobnejšo medicinsko opremo, od česar naj bi imeli koristi predvsem zavarovanci.