Stojnice bodo delovale nemoteno

Tako nasprotuje mnenjem predstavnikov iniciative, da bo gradnja garaže trajala v nedogled in da bo tržnica v tem času zaprta. Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril, bo tržnica v celoti odprta v manj kot enem letu, stojnice pa bodo kljub gradnji lahko delovale nemoteno. Župan je pojasnil, da bodo garažo gradili najprej pod enim delom tržnice, nato pa še pod drugo polovico. Stojnice, ki bi morale stati na tisti polovici, ki bo v izgradnji, bodo prestavili na "cesto pri arkadah".

Stroka bo pri gradnji upoštevala tudi dejstvo, da ima ljubljanski trg zgodovinski in kulturni pomen. "Če je kdo poznavalec Plečnika, je to ljubljanski podžupan in mestni urbanist Janez Koželj in tržnica ne bo nič izgubila," je poudaril Janković, ki meni, da bo s tem projektom Plečnikovo delo še bolj cenjeno, tržnica pa še bolj obiskana. Nesmiseln se Jankoviću zdi tudi predlog, da bi parkirno hišo raje zgradili v grajskem hribu. Dodal pa je, da bodo parkirišča zgradili tudi pod Krekovim trgom, če se bo stroka s tem strinjala.

Parkirna hiša naj bi sprostila promet

Parkirna hiša pod tržnico, kjer bodo morali vozniki za eno uro parkiranja odšteti en evro, bo tako po Jankovićevem mnenju sprostila promet in prehod po Poljanski cesti, ob tržnici, ob Ljubljanici, torej na območjih, ki so sedaj zaparkirana z avtomobili. Zato od mestnih svetnikov pričakuje pozitiven odziv na omenjeni projekt.

Kot je znano, se je civilna iniciativa "Tržnice ne damo" v sredo zavzela proti gradnji parkirišč pod ljubljansko tržnico. Kot pravi vodja omenjene iniciative Marinka Kurilič, bi bila tržnica v času gradnje zaprta, čemur iniciativa odločno nasprotuje. Gradnja bi sicer po načrtih Mestne občine Ljubljana trajala dve leti, Kuriličeva pa meni, da bi se zaradi del arheologov, utegnila zavleči v nedogled.

Mestni svet bo sicer v ponedeljek obravnaval ljubljanski občinski proračun, v katerem je predvidena tudi postavka za gradnjo garaže pod tržnico. Kuriličeva je napovedala, da se bo civilna iniciativa (ki sicer šteje 243 članov), popoldne med zasedanjem mestnega sveta zbrala na protestnem shodu pred Magistratom.