***

"Priključi se debati na temo "Kdo je kriv za zaplet med MOL in Gratelom?"

***

Na Telekomu so namreč prepričani, da jim nadomestila ni treba plačati, saj "pri nadgradnji ljubljanskega omrežja z optiko uporabljamo obstoječo, že zgrajeno kabelsko kanalizacijo, tako da novih soglasij in služnosti ne potrebujemo", pojasnjuje Boris Ziherl iz Telekoma Slovenije. Po njihovem bi služnostno pravico potrebovali le, če bi polagali nove instalacije. Ker gre zgolj za polaganje optičnih kablov v že obstoječe kanale in tako ne gre za gradnjo novega omrežja, jim nadomestila ni treba plačati. Tudi Magistrat jim gradnje omrežja doslej ni ustavil.

Župan Zoran Janković na naša vprašanja o tem, zakaj Telekomu dovoli gradnjo omrežja brez plačila za služnost, ni želel odgovoriti. "Na ta vprašanja iz načelnih razlogov ne bom odgovarjal," je pojasnil Janković. Poudaril je, da je imel včeraj novinarsko konferenco, na kateri je uro in pol odgovarjal na novinarska vprašanja in da bi mu lahko vprašanja, če bi želeli, postavili tam, saj je bil tam tudi Dnevnikov novinar. Dodal je, da ima kot župan veliko dela in da za komuniciranje z mediji zato sklicuje novinarske konference.

Poznavalci menijo, da bi Telekom novo služnostno pravico (ki bi jo pridobil po plačilu nadomestila oziroma odmene) za optično omrežje potreboval, saj gre v tem primeru za nov poseg na tuje zemljišče. Vprašanje, ali bo Telekom na zemljišču kopal jarek ali bo le polagal nove kable v obstoječo infrastrukturo, je tako po njihovem irelevantno. Koliko je skupna vrednost plačil, ki bi jih Telekom moral plačati občini za uporabo javnih površin, ni znano, poznavalci jih ocenjujejo na dobra dva milijona evrov. Naši viri opozarjajo, da je to približno enak znesek, kot ga je Telekom nedavno nakazal obubožanemu košarkarskemu klubu Union Olimpija in da bi lahko bil v ozadju dogovor, o čemer smo v Dnevniku že poročali 1. februarja.