Komisija se bo po Kosovih besedah ukvarjala tudi s tem, kako je prišlo do sprejema uredbe, v kateri je kot monopolist za izvajanje helikopterskega reševanja zapisan AMZS. Uredbo je decembra lani podpisal premier Janez Janša.

"Ne razumem, kako je mogoče, da so konkretnega izvajalca zapisali kar v uredbo," pravi Kos. Na podlagi ugotovitev bo komisija sprejela mnenje, ki pa nima pravnih in materialnih posledic, je pojasnil Kos. "Bo pa mnenje podlaga organom pregona, da lahko začnejo opravljati preiskovalna dejanja, ter podalo oceno zakonitosti in skladnosti z javnimi pravnimi in etičnimi predpisi."

Spomnimo, da je AMZS za podizvajalca najel podjetje Flycom, ki je v Nemčiji najelo reševalni helikopter. Do začetka decembra sta reševanje izvajali policija in vojska, rešitev z AMZS pa bo dražja za okoli 400 milijonov tolarjev na leto. Prav zaradi stroškov je upravni odbor zavoda za zdravstveno zavarovanje zavrnil podpis pogodbe o financiranju zasebnega helikopterja, saj sta še vedno veljavni pogodbi s policijo in vojsko.

Premier se je opravičil

V osrednjem dnevniku TVS se je v četrtek predsednik vlade Janez Janša opravičil za neresnično izjavo v zvezi z razpisom glede zagotavljanja nujnih helikopterskih prevozov, ki jo je dal v ponedeljek.

»Predsednik vlade obžaluje netočno izjavo in se gledalcem opravičuje,« so sporočili iz premierovega kabineta. Kljub opravičilu pa Janša ni povedal, kaj je tisto, kar bi moral namesto netočne izjave povedati. Janša je namreč v intervjuju rekel, da je bil objavljen javni razpis za izbiro izvajalca helikopterskih prevozov in da je bil izbran najboljši ponudnik. Kot smo dokazali v Dnevniku, javnega razpisa ni bilo.

V ponedeljek neresnica

Predsednik vlade Janez Janša je v ponedeljek na nacionalni televiziji izrekel neresnico, ko je govoril o tem, kako je prišlo do privatizacije skoraj pol milijarde tolarjev vrednih medicinskih helikopterskih prevozov.

Janša je rekel naslednje: "Govoriti, kako je bila izbrana dražja varianta, je nesmotrno, je nesmiselno. Še posebno, ker je bil objavljen javni razpis in je bil izbran najboljši ponudnik." Razpis, o katerem je govoril Janša, pa ni bil nikoli objavljen in zato ni bil na podlagi takšnega razpisa nikoli izbran ugodnejši ponudnik.

Način privatizacije medicinskih helikopterskih prevozov je v zadnjih dveh tednih postal zelo neprijetna tema za vlado Janeza Janše. Minister za zdravje Andrej Bručan je namreč v začetku decembra brez pogodbe sklenil dogovor z AMZS (ta pa je najel podjetje Flycom), po katerem je helikoptersko reševanje prevzela AMZS. Vprašljivi so tudi stroški zasebnega helikopterja, saj bodo znašali blizu polovice milijarde tolarjev na leto. Doslej so takšno reševanje opravljali policijski in vojaški helikopterji, za kar je bilo v letošnjem letu treba plačati 91 milijonov tolarjev.

Novinarka TVS Tanja Starič je o tem v ponedeljkovem intervjuju spraševala tudi premiera Janšo. Ta tema zanj ni bila nova, saj smo mu že prejšnji teden z Dnevnika poslali vprašanja o tem.

Ali je Janša v ponedeljek na TVS nenamerno zavajal slovensko javnost? Ali pa je neresnico govoril namerno? Je lagal?

Po razlogih, zakaj je premier Janša odgovoril tako, smo včeraj povprašali njegov kabinet. Valentin Hajdinjak, premierov predstavnik, nam je dal naslednje pojasnilo: "Predsednik vlade ni bil ne zaveden, niti ni zavajal, temveč je šlo za lapsus (sl. napaka op. p). Premier je namreč v zadnjem tednu dni dal več kot deset različnih intervjujev in izjav domačim in tujim medijem, v katerih je govoril o drugi obletnici vlade, uvedbi evra in pripravah na predsedovanje Slovenije EU."

Janša se javnosti ni opravičil za govorjenje neresnice, prav tako ni pojasnil, ali je torej v redu, da je Bručan najel zasebni helikopter kar brez javnega razpisa. O tem bomo še poročali.