DeSUS proti, SNS za ...

Do predsenikovega predloga sta se danes jasno opredelili le dve najmanjši parlamentarni stranki. V vladni DeSUS predsednikov predlog podpirajo, v opozicijski SNS pa ne.

... ostali presenečeni

Predstavniki ostalih strank so v izjavah za medije izražali presenečenje nad predlogom ali pa poudarjali, da se morajo še seznaniti s kandidaturo javnosti relativno neznane kandidatke. V vseh strankah pa so potrdili, da je predsednikova svetovalka Magdalena Tovornik z njimi opravila neformalen pogovor o kandidatih za ombudsmana.

"Čebašek-Travnikova ima izreden občutek za čoveka"

Dr. Zdenko Čebašek - Travnik naj bi na to mesto predlagal psihiater dr. Jože Felc, poleg nje pa so v ožji izbor prišli še Franci Feltrin, Eva Marn in Vlasta Nussdorfer, vendar naj bi pretehtali argumenti za znano slovensko psihiatrinjo.

Drnovšek je v obrazložitvi predloga zapisal, da je Čebašek-Travnikova široko razgledana osebnost, ki je pri svojem delu pokazala izreden občutek za človeka. S svojimi javnimi pobudami in projekti pa posega tudi na področje človekovih pravic.

Kakšen naj bo varuh?

Kakšen pa bi moral biti varuh? Tak, da lahko dobi šestdeset glasov v parlamentu, je ugotavljal prvi slovenski varuh človekovih pravic Ivan Bizjak. Po njegovem je pomembno tudi to, da ga ljudje vnaprej poznajo in da si pridobi njihovo zaupanje. Pri tem šteje osebna integriteta, pa tudi to, da pred tem ni radikalno nastopal. Pomembno je, da pozna delovanje države, med drugim pristojnosti posameznih delov javne uprave. Vsaj v grobem naj bi poznal tudi zakonodajo. Podpora javnosti je po prepričanju Bizjaka, ki se do posameznih kandidatov ni želel opredeliti, bistvenega pomena za instrument varuha, saj nima močnih orožij, da bi koga s prisilo pripravil, da nekaj stori.