Skupini feministk so se na današnjem protestu pridružili tudi drugi predstavniki civilne iniciative za pravico do splava. Feministke so svoje transparente (Ženska - stroj za rojevanje, Branimo pravico do splava zdaj - jutri je lahko že prepozno, Včeraj migranti in izbrisani, danes Romi in ženske, kdo bo na vrsti jutri?) razobesile tudi v prostorih ministrstva. Potrebno je še dodati, da je skupina protestnikov uslužbencem razdelila tudi pisno izjavo, v kateri obsoja predlagano strategijo za dvig rodnosti v RS.

Predstavnica Feministične iniciative za ohranitev pravice do splava Ana Jereb je za javnost povedala, da so ogorčene nad tem, da se bo splav uvedel kot plačljiva storitev, kar pomeni, da bo dostopnost žensk do prekinitve nosečnosti veliko manjša.

Feministke so prepričane, da bo država kratila ženskam pravico do splava in jih spremenila "v naprave za rojevanje otrok". Tako naj bi strategija po njihovem mnenju ženski, ki razmišlja o splavu, ponudila "obvezno svetovanje kopice strokovnjakov, ki ji bodo razložili, kjer se vse se moti, kako mora razmišljati in to, da ne bo postala le mati otrok svojega moža, temveč tudi mati sinov slovenske domovine.

Feministke so poslale pisno izjavo o nastalem problemu tudi predsedniku vlade Janezu Janši, od katerega zahtevajo, da nemudoma jasno izrazi svoje stališče do splava.