Oba predsednika sta si še izmenjala knjigi, ki sta ju izdala v zadnjih dneh. Fischer je v pogovoru z novinarji ocenil, da so sosedski odnosi med državama zelo dobri, naslednja stopnica v sodelovanju pa bo še pridružitev Slovenije v monetarno unijo.

Pred srečanjem s Fischerjem je Drnovšek na dunajskem knjižnem sejmu predstavil svojo novo knjigo Bistvo sveta, ki je izšla tudi v nemščini v nakladi 5000 izvodov.

„Moramo doseči kritično maso ljudi, ki bodo pripravljeni nekaj narediti za to, da bi spremenili svet in se izognili njegovemu uničenju. Šele potem bo lahko na to vplivala tudi politika, ki bo pod vplivom volivcev začela razmišljati drugače," je povedall Drnovšek. Opomnil je, da knjiga nikakor ni politična, saj nima opravka s politiki niti s slovenskim predsednikom, pač pa je neke vrste filozofsko delo, ki je razumljivo vsakomur.

Janša pri emirju

Predsednika vlade Janeza Janšo, ki se s številno vladno-gospodarsko delegacijo mudi v Kuvajtu, bo drugi dan obiska sprejel kuvajtski emir, šejk Saleh al Saleh. V tujini je tudi predsednik Janez Drnovšek, ki se v teh dneh mudi v Avstriji.

Janša, ki ga spremljajo minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel, minister za obrambo Karl Erjavec in minister za zdravje Andrej Bručan, se bo danes udeležil tudi kuvajtsko-slovenske poslovne konference.


Janša se je v ponedeljek srečal s s predsednikom kuvajtske vlade Naserjem al Sabahom, obiskal pa je tudi znanstveno-raziskovalni center. Glavna namena obiska v Kuvajtu sta poglobitev zdaj skromnega gospodarskega sodelovanja in okrepitev političnega dialoga, še posebej v luči predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici leta 2008. Menjava s Kuvajtom je lani znašala le slabe tri milijone evrov, 18,6 odstotka manj kot leta 2004. Slovenski izvoz v ta emirat je znašal 2,95 milijona evrov, uvoz pa le 30.600 evrov.

Premier Janša z delegacijo se je pred tem mudil v Savdski Arabiji, kjer ga je med drugimi sprejel kralj Abdulah, se udeležil savdsko-slovenske poslovne konference in odprl skupno naložbo družb Eti in Iskraemeco ter savdske družbe MEMF.