V enem letu so se stanovanja podražila za skoraj 20 odstotkov, največ spet garsonjere z 22 odstotki. Te so prebile mejo 3000 evrov za kvadratni meter, kar pomeni, da se večje garsonjere prodajajo kar za 100.000 evrov. Za ta denar bi pred petimi leti lahko kupili manjše trisobno stanovanje.

Marko Puschner, urednik portala SLONEP.net, meni, da cene manjših stanovanj najbolj rastejo, ker se kupna moč manjša in ljudje večjih stanovanj ne morejo kupiti, poleg tega pa so manjša stanovanja bolj mamljiva za morebitne naložbe in kasnejše oddajanje. Nova stanovanjska varčevalna shema, ki jo Javni stanovanjski sklad (JSS) napoveduje za jesen, po njegovem mnenju ne bo bistveno vplivala na cene stanovanj. "Vsaj na začetku ne; v preteklosti so se sicer ob končanju prve sheme cene stanovanj dvignile, vendar je pri novi shemi še preveč neznank. Predvsem to, koliko varčevalcev se bo vključilo vanjo, saj se nova varčevalna shema razlikuje od prejšnjih," dodaja Puschner.

Predvsem pa bo zanimivo videti, ali bo Primožu Pircu, prvemu možu JSS, s 650 novimi stanovanji, ki jih sklad načrtuje na Brdu, uspelo obrzdati podivjane cene stanovanj v Ljubljani. Te v zadnjih desetih letih ne poznajo počitka in so se v tem času potrojile.