Mreža, ki že nekaj časa opozarja na nevzdržne razmere v centru blizu Postojne, je bila med pobudniki sobotnega protesta, na katerega je prišlo okoli 90 aktivistov iz Slovenije in drugih držav EU, ki so zahtevali zaprtje vseh podobnih centrov po Evropi.

Protest so pripravili kot akcijo nepokorščine, da bi "vsaj za nekaj časa ustavili delovanje te nehumane institucije, ki zapira nedolžne ljudi", pojasnjuje Kralj in dodaja, da so zato s telesi blokirali vhod v center in razprli ograjo, s čimer so želeli simbolično nakazati pot ljudi v svobodo. Do tistega trenutka ni bilo nobenih težav, tudi ko so iz centra prišli policisti, ni bilo med njimi in protestniki nobenega kontakta.

Protestniki so že odhajali

Stvari so se obrnile na glavo šele po koncu demonstracij, ko so protestniki že odhajali. "Takrat so se na prizorišču pojavili pripadniki posebne policijske enote PU Postojna, ki so nas najprej obkolili, nato pa so se zagnali proti nam in nas začeli pretepati. Vse skupaj se je zgodilo brez kakršnega koli pojasnila, pritisnili so nas ob stranski objekt in iz skupine izvlekli tiste, ki naj bi sodelovali pri poškodovanju ograje," sobotne dogodke precej drugače kot policija opisuje Gašper Kralj, drugače doktor socialne antropologije.

Naj dodamo, da se je na prizorišču po službeni dolžnosti znašel tudi Dnevnikov fotoreporter Bojan Velikonja, ki so ga policisti iz posebne enote kljub pojasnilom, da je fotoreporter, potisnili v množico protestnikov. Njegove ugovore so preslišali, prislužil pa si je tudi udarec enega od mož v modrem, ki jih tisti dan očitno ni zanimalo, kdo vse se je znašel na prizorišču protesta, s katerim so želeli med drugim sprožiti javno razpravo o smiselnosti takšnih centrov.

Ravnanje policije ob sobotnem protestu je znova postavilo v ospredje vprašanje policijskega nasilja, pa tudi vprašanje ustreznosti odziva mož v modrem. Dva nekdanja prva moža policije na podlagi poročanja medijev menita, da je bilo ukrepanje pravilno, enako stališče pa zagovarja tudi sedanji šef policije Jože Romšek.

Pavle Čelik, vodja policistov v osamosvojitvenem obdobju, domneva, da so mnogi protestniki iz tujine prišli "le delat zgago" in izkoristit priložnost, ker imajo v tujini precej bolj stroge predpise glede demonstracij. "Če bi se to zgodilo v Franciji, bi demonstrante pošteno naklestili s pendreki," meni Čelik, ki protestu pred centrom ne odreka legitimnosti, vendar bi morali demonstranti nastopiti bolj kulturno in brez nasilja do policistov.