Minister poudarja, da je bilo v Sloveniji na področju obravnavanja gluhote doseženega že veliko. Po njegovih besedah so bile prve izobraževalne ustanove na Slovenskem, ki so posvečale posebno pozornost gluhim, že pred 150 leti. Slovenija po mnenju ministra uspešno nadaljuje tradicijo na tem področju, saj deluje krovna organizacija Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije, ki združuje okoli 6000 gluhih in naglušnih, že 59 let.

Po Drobničevem mnenju je pomemben dosežek na področju gluhote v Sloveniji sprejetje zakona o uporabi slovenskega znakovnega jezika leta 2002, ki zagotavlja gluhim pravico do tolmača. V letu 2004 so za ta namen zagotovili približno 30 milijonov tolarjev, letos naj bi bil znesek po Drobničevih besedah blizu 90 milijonov.

"Gluhi so siva lisa državne skrbi," je v svojem govoru danes izpostavil predsednik Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije Franc Planinc in predlagal nekaj zakonodajnih sprememb. Po njegovem mnenju mora država pripraviti pregled kategorij invalidov ter vsem zagotoviti osnovno invalidnino kot tudi osnovne tehnične pripomočke.Ob koncu današnjega praznovanja so najbolj zaslužnim predstavnikom koprskega Društva gluhih in naglušnih podelili priznanja.