Kruhar-Pučeva je pojasnila, da naj bi mestna občina pod eno prijavo oddala dve terjatvi, plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča ter plačilo komunalnega prispevka, in da je komunalni prispevek "nekdo spregledal". "Ne vem kdo, niti ni pomembno," je dejala. Na vprašanje, kako da te napake niso odkrili prej, je stečajna upraviteljica odgovorila, da je seznam terjatev objavila in ker mestna občina na objavo ni ugovarjala, tega nihče ni opazil. Da bi preverili, ali je mestna občina resnično pravočasno prijavila terjatev za komunalni prispevek, smo občino že minuli petek prosili, naj nam posredujejo kopijo prijave, a je v enem tednu kljub nenehnemu prigovarjanju nismo dobili.

Nejasno, zakaj niso ukrepali prej

Ob tem pa je presenetljivo, kako to, da mestna občina ni že sama veliko prej ugotovila, da je stečajna upraviteljica Gine na kar štiri sezname terjatev uvrstila zgolj 62.000 evrov vredno plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, spregledala pa za 3,3 milijona evrov komunalnega prispevka. Prvi osnovni seznam terjatev je namreč upraviteljica objavila že septembra lani. Tudi če pozabimo na prve tri sezname, kjer terjatve niso bile dokončne, je vseeno nejasno, kako občina od sredine januarja letos, ko je Kruhar-Pučeva objavila končni seznam terjatev, ni ugotovila, da njihove milijonske terjatve na seznamu ni.

Čeprav Kruhar-Pučeva pravi, da se mestna občina do zdaj ni odzvala na končni seznam terjatev, smo vseeno na mestni občini želeli preveriti, ali so za spregledano terjatev izvedeli šele iz naših vprašanj, vendar na njihov odgovor čakamo že od tega ponedeljka. Velja omeniti, da bi občina za zmedo pri prijavi terjatve lahko izvedela 3. oktobra letos, če bi se kateri od njenih predstavnikov udeležil seje upniškega odbora Gine, na kateri so preostali upniki sklenili, da je Gina občini komunalni prispevek v celoti plačala, saj občina te terjatve ni prijavila v stečajnem postopku.

Jazbinšek: Mudilo se je zaradi Stožic

Čeprav je že zdaj jasno, da kljub priznani terjatvi občina zaradi Gininega dolga do treh ločitvenih upnikov v stečajnem postopku po vsej verjetnosti ne bo dobila nazaj 3,3 milijona evrov, pa je ta terjatev pomembna, saj vpliva na vrednost zemljišč, ki predstavljajo stečajno maso Gine, in zavezo kupca, da komunalni prispevek poravna občini. Na vrednost zemljišč prav tako vpliva dejstvo, da je to območje namenjeno gradnji študentskih sob. Ker se je tudi mestni občini gradnja študentskih sob zdela dobra investicija, je občina v času županovanja Danice Simšič Gini po nižji ceni od tržne prodala dve svoji zemljišči, je zagotovil mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek, ki meni, da bi občina morala tudi to prijaviti v stečajni postopek.

Mestni svetnik je opozoril, da bi mestna občina morala v stečajnem postopku nad Gino prijaviti še eno terjatev, in sicer za gradnjo Božičeve ulice. Jazbinšek je pojasnil, da je bila po pogodbi o opremljanju območja kampusa za gradnjo Božičeve oziroma podaljška Baragove ceste zadolžena ravno Gina. Ker se slednja tega ni lotila, mestna občina pa je to cesto nujno potrebovala za delovanje športnega parka v Stožicah, je občina sklenila cesto zgraditi sama, je povedal Jazbinšek.

Namesto Gine je cesto plačala občina

Njegove besede potrjuje Poročilo o projektu Stožice, ki ga je občina septembra 2010 pripravila za obravnavo pred mestnim svetom. V njem piše, da je občina "za del Baragove ceste sklenila pogodbo o opremljanju z investitorjem Gina, s katero se je Gina zavezala, da bo zgradila komunalno opremo - tudi za del Baragove ceste". Nadalje so v poročilu zapisali še, da je občina odstopila od pogodbe o opremljanju, ker Gina ni izpolnila svojih pogodbenih obveznosti, in da je gradnja dveh odsekov ceste postala investicija mestne občine, ker je gradnja tega dela Baragove ceste potrebna za delovanje stadiona in dvorane.

Cesto je nato po izboru na javnem razpisu zgradil Energoplan, vrednost sklenjene pogodbe je znašala nekaj manj kot 500.000 evrov, dodatnih 11.000 evrov pa je občina plačala še za nadzor gradnje. Občino smo prosili tudi za komentar te Jazbinškove ugotovitve, a tudi na te odgovore še vedno čakamo.