Mnogi, tako tisti brez poklica kot tudi vse bolj izobraženi, se tega dela oklenejo, ko so vse druge možnosti izčrpane in iz stiske ne najdejo drugega izhoda. Zatakne se, ko za svoje delo ne dobijo plačila. Delodajalci se izgovarjajo, da denarja za plače ni, ker tudi sami čakajo na plačila svojih poslovnih partnerjev, ki zamujajo z nakazili.

Tri mesece brez plače, nato na zavod

Tako je svojim zaposlenim na vprašanje, zakaj že dva meseca niso dobile plač, v izjavi za javnost sporočil tudi lastnik podjetja Laser Bled Mark Kavčič. Njegove snažilke so se namreč zaradi bede in nemoči obrnile na novinarje TV Slovenija. Na vprašanje, zakaj kar tri mesece niso dobile plače niti čistilke, ki so še do nedavna čistile prostore naše, Dnevnikove hiše, nismo dobili odgovora. Še minuli mesec so bile pri nas čistilke iz podjetja Jasmin servis, d.o.o. Bile so marljive in prijazne. Če ne bi nekoliko podrezali vanje, najbrž sploh ne bi izvedeli, da že tri mesece niso prejele plače in da jih namerava delodajalec poslati na zavod za zaposlovanje. Kar se je verjetno res zgodilo, saj so se ta teden že pojavile nove.

Ker pravijo, da je vselej dobro najprej pomesti pred svojim pragom, smo se najprej prepričali, ali je Dnevnik omenjenemu podjetju poravnaval račune za opravljene storitve. Izvedeli smo, da so bili računi poravnani, obenem pa, da je vodstvo z omenjenim Jasmin servisom že prekinilo sodelovanje, saj se je že razširil glas, da lastnik zaposlenim, čeprav denar za to dobi, ne izplačuje plač. Več dni smo se trudili priti v stik z Asmirjem Šarićem, ki je v poslovnem imeniku naveden kot zastopnik podjetja Jasmin servis, a nam ni uspelo. Številka mobilnega telefona, navedena na spletnih straneh, ne obstaja več, na stacionarno se ne oglaša nihče. Želeli smo preveriti, kaj se je zgodilo z zaposlenimi in zakaj jim kar tri mesece niso izplačali plač. Ker smo na spletni strani Supervizorja izbrskali, da so še lani njihove snažilke čistile tudi prostore Geološkega zavoda Slovenije, smo preverili, ali morda tam še delajo. A so nam povedali, da so tudi oni s tem podjetjem že pred časom prekinili sodelovanje, čeprav so bili z delom njihovih snažilk zelo zadovoljni. Razlog je bila cena, saj so bili na razpisu precej dražji od konkurentov.

Inšpektorji zaznali številne kršitve

Čeprav čiščenje v očeh nekaterih še vedno velja za manjvredno, celo stigmatizirano delo, v boju za preživetje za metlo poprime marsikdo, tudi tisti z diplomo. Velika večina se zaposli v čistilnih servisih, bodisi v večjih podjetjih bodisi pri zasebnikih, kjer pa se še zdaleč ne cedita med in mleko. Na inšpektoratu za delo so nam pojasnili, da so zoper Jasmin servis letos prejeli že več prijav in zoper delodajalca uvedli inšpekcijski postopek, ki pa še ni končan, zato nam podrobnosti ne morejo posredovati.

So nam pa postregli z nekaj statističnimi podatki, ki se nanašajo na ugotovitve inšpektorata za delo ravno v povezavi z dejavnostjo oskrbe stavb in okolice, ki vključuje tudi ožjo dejavnost čiščenja. "Od 1. januarja letos do septembra je bilo samo v tej dejavnosti ugotovljenih 76 kršitev delovnopravne zakonodaje, od teh se jih 26 nanaša na določbe zakona o delovnih razmerjih v povezavi s plačilom za delo. Največ, skupaj 12 kršitev, je bilo ugotovljenih v povezavi z določbami 134. člena omenjenega zakona, ki ureja plačilni dan, v 10 primerih pa delodajalci zaposlenim v tej dejavnosti niso izplačali regresa za letni dopust. V dveh primerih so inšpektorji tudi ugotovili, da delavcem ni bila izplačana niti minimalna plača," pojasnjuje glavni inšpektor za delo Franc Rančigaj.

Najbolj iskani v Ljubljani

Da so čistilke in čistilci na trgu zelo iskani, kažejo tudi podatki zavoda za zaposlovanje. "Povpraševanje po čistilcih prostorov je z nastankom gospodarske krize upadlo, lani pa znova zraslo. Glede na število prijavljenih prostih delovnih mest v prvih osmih mesecih pa kaže, da bo ob koncu leta povpraševanje vseeno manjše kot lani.

Daleč največ prostih delovnih mest, več kot polovico vseh, so letos prijavili delodajalci na območju Ljubljane, sledi Maribor, medtem ko delež prostih delovnih mest v tej dejavnosti v drugih območnih službah ostaja pod 10 odstotki," pojasnjujejo na zavodu. Niso pa, dodajajo, pristojni za odkrivanje kršitev, temveč zgolj za posredovanje del tako iskalcem zaposlitve na eni kot zainteresiranim delodajalcem na drugi strani. "Lahko pa ukrepamo, če v prijavi zaznamo diskriminacijo, torej neenako obravnavo kandidatov zaradi osebnih okoliščin, kot so državljanstvo, narodnost, rasa, spol, barva kože, invalidnost, starost, spolna usmerjenost, družinsko stanje ali druge osebne okoliščine v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja," pojasnjuje Mateja Uršič iz službe za odnose z javnostmi zavoda za zaposlovanje.

Zavod prav tako ne napoti iskalcev k delodajalcem, ki so uvrščeni na seznam z negativnimi referencami. "Gre za delodajalce, pri katerih je bila s pravnomočno odločbo inšpekcije za delo ugotovljena kršitev delovnopravne zakonodaje. Resno obravnavamo tudi vsakršno morebitno kršitev, na katero nas opozorijo bodisi delavci ali druge inštitucije, in o tem obvestimo inšpektorat za delo, s katerim ravno z namenom, da bi bolj učinkovito zaščitili delavce, tesno sodelujemo," so še pojasnili na zavodu, od koder je podjetju Jasmin servis v žep kanilo tudi nekaj davkoplačevalskega denarja. "Res je, saj je bilo omenjeno podjetje v času od 1. aprila 2010 do 31. marca lani vključeno v interventni ukrep, ki ga je država uvedla za omejitev posledic gospodarske krize in ga je izvajal naš zavod. Iz tega naslova so bili upravičeni do sredstev za delno povračilo nadomestila plač delavcem na začasnem čakanju na delo, in sicer v višini 56.471,31 evra," so nam pojasnili na zavodu za zaposlovanje.

Čistili bi, obenem pa pazili še otroke

Če si eni iščejo delo prek zavoda za zaposlovanje, torej na legalen način, in jih na drugi strani delodajalci tudi legalno zaposlujejo, pa jih je veliko, ki bi radi čistili kar na črno. Na spletu mrgoli oglasov z vsebino, kot je "nudim čiščenje, likanje, pranje". Nekateri bi mimogrede ob tem pazili še otroke. "Odplačujem lizing za avto in ker sem v enem od javnih zavodov, kjer sem bila zaposlena za določen čas, zaradi varčevalnih ukrepov izgubila delo, mi drugega, kot da delo iščem na ta način, ne preostane," nam je zaupala sogovornica, ko smo ji zagotovili anonimnost. Delo išče kakšna dva meseca, a se za zdaj na oglas ni odzval še nihče. Več sreče je imela ena od mlajših upokojenk, ki je našla delo pri eni od premožnejših družin, z zaslužkom pa si krpa nizko pokojnino, da laže preživi. "Čistim jim in likam, z mojim delom pa so zelo zadovoljni. Običajno me pokličejo, ko me potrebujejo, to pa je enkrat do dvakrat na teden, za nekaj ur, za kar dobim okoli 180 evrov," nam zaupa.

Stalne stranke in reference

"Zelo pomembno je, da so stranke zadovoljne z opravljenim delom," pravi direktorica čistilnega servisa Cunj'ca iz Ljubljane Marjeta Halužan, ki ima redno zaposlenih sedem čistilk, občasno, po potrebi, pa najame tudi študentke. Na vprašanje, kakšne izkušnje ima z zaposlenimi, pove, da je včasih treba sklepati tudi kompromise. "Če nekdo dobro opravi delo in dobi za to kakšen evro več, bo s toliko večjim veseljem opravil svoje delo tudi drugič," pravi Halužanova, pri kateri čistilke, ki so zaposlene le za štiri ure, na mesec zaslužijo okoli 650 evrov. Ko jo povprašamo, ali jim poslovni partnerji redno poravnavajo svoje obveznosti, pove, da nekateri s plačili tudi zamujajo, a ko jih pokliče, nekatere tudi dvakrat ali trikrat, račun poravnajo.

Da so reference in dober glas od ust do ust zelo pomemben, če ne kar odločilen faktor pri pridobivanju in ohranjanju strank, meni Boris Erjavec, lastnik čistilnega servisa Kukl. Ta, zanimivo, zaposluje samo moške, čistilce, ki zaslužijo okoli 1000 evrov na mesec. Ukvarjajo se namreč izključno z generalnim čiščenjem stavb, kar pomeni, da so dela zahtevnejša, velikokrat tudi na višini, opravljajo pa jih tako za Univerzitetni klinični center, Onkološki inštitut, Mercator, številne vrtce, šole, hotele in druge ustanove. Še pred petimi leti so delali tudi za vse večje gradbince, a so sodelovanje z vsemi prekinili, ker jim niso poravnavali računov. Erjavec pravi, da se kriza pozna, a večjo škodo jim povzroča nelojalna konkurenca. Prvič zaradi dumpinških cen, drugič zaradi nekakovostno opravljenih del, zaradi česar so stranke nezaupljive. "Marsikdo meni, da je čiščenje enostavno delo, a je že prava znanost, saj je treba za drage materiale uporabljati tudi prava čistila, sicer jih lahko hitro poškodujemo," opozarja Erjavec.

Po neuradnih podatkih naj bi bilo samo v Ljubljani za čiščenje uradno registriranih okoli 600 zasebnikov in podjetij, veliko pa jih, ko spoznajo, da samo metla in cunje niso dovolj za kakovostno opravljeno delo, tudi ugasne. Žal pa nekateri v tej dejavnosti, glede na številne kršitve, očitno ne pometajo le z metlami, temveč tudi s človeškimi usodami.