Kako je prišlo do nominacije in izbora premierja Janše, včeraj direktorica za odnose s partnerji pri tem podjetju Baria Daye ni vedela odgovoriti, saj za to področje ni pristojna. Dejala pa je, da je bil Janša nominiran in da so po prejemu nominacije strogo preverili njegovo ozadje. Tudi na vprašanje, ali so pri podeljevanju nagrade upoštevali tudi, da je Janša udeležen v kazenskem sodnem postopku zaradi suma korupcije, naša sogovornica ni mogla odgovoriti, zato je vprašanje posredovala "naprej".

Je pobuda prišla z veleposlaništva v Ljubljani?

Premierjeva predstavnica za tisk Ina Kukovič je včeraj povedala, da je bil izbor Janeza Janše v pristojnosti organizatorja. "Nagrada je bila premierju ponujena. Presodil je, da gre za lepo priznanje in tudi za priznanje Sloveniji, zato jo je z veseljem sprejel." Ker se Janša podelitve zaradi obveznosti na generalni skupščini OZN ni mogel udeležiti, je nagrado v njegovem imenu prevzel washingtonski veleposlanik Roman Kirn. O tem, kdo je Janšo nominiral, Kukovičeva ni vedela ničesar. Tudi z informacijo, ki smo jo dobili v diplomatskih krogih, da naj bi pobuda prišla z ameriškega veleposlaništva v Ljubljani (eden od pokroviteljev letošnjega vrha je bilo tudi ameriško zunanje ministrstvo), ni bila seznanjena.

Podobno ali enako nagrado je v preteklosti prejela vrsta vidnih osebnosti, med njimi tudi ustanovitelj Microsofta Bill Gates, južnoafriški borec za človekove pravice Desmond Tutu, svetovno znani fizik Stephen Hawking in nekdanja finska predsednica Tarja Halonen. Janša je nagrado prejel za "svojo vlogo pri osamosvajanju Slovenije ter za prispevek k vzpostavitvi demokracije na slovenskih tleh", so včeraj zapisali na spletnih straneh njegovega kabineta.

Ključne osebe prihajajo z ameriške univerze v Libanonu

Svetovni vrh o inovacijah in podjetništvu je bil v sodelovanju med agencijami OZN in velikimi zasebnimi korporacijami, kot so Cisco, Pepsico in Microsoft, prvič organiziran leta 2006 v Omanu. Naslednji se je odvil leta 2008 v Dubaju.

Za leto 2010 podatki manjkajo, vendar nam je gospa Daye včeraj zatrdila, da dogodek organizirajo redno vsaki dve leti. Podjetje Tranzishen, ki je pred leti delovalo tudi pod imenom GLT (Global Leadership Team), ima izkušnje z organiziranjem podobnih dogodkov, na katerih se v imenu inovativnosti družijo podjetniki in politiki. Tako je leta 2009 organiziralo srečanje Future Capitals (v okviru katerega so bili, kot kaže spletna stran, pravzaprav nagrajeni  Gates, Hawking in Tarja Halonen), pa tudi srečanje Libanon2020, ki je bilo leta 2009 v Libanonu namenjeno premišljevanju o prihodnosti te bližnjevzhodne dežele. Povezave na spletnih straneh sicer kažejo, da tri ključne osebe podjetja, poleg gospe Daye še podpredsednica Tania Tavoukjian in direktorica za protokol Sarah Shebaya, prihajajo z ameriške univerze v Libanonu. Kot je povedala gospa Daye, Združeni narodi v dejavnost njihovega podjetja nimajo (več) vpogleda, vendar o svojih aktivnostih pošiljajo letna poročila vsem partnerjem, torej tudi OZN. Gospa  Tavoukjian včeraj za pojasnila ni bila dosegljiva.