Avtobusi, kolesarji, dostava, rešilci

Poleg uvajanja trajnostnih ukrepov teden mobilnosti meščane prav tako spodbuja k preizkusu drugačnega načina prevoza, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala ljubljanska podžupanja Jelka Žekar. Evropski teden mobilnosti se vsako leto zaključi 22. septembra z Dnevom brez avtomobila, ki ga bo Ljubljana že drugo zaporedno leto razširila na Teden brez avtomobila.

Kot je pojasnila podžupanja, bo tako že drugo leto za vozila zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo in Gosposvetsko cesto. Na tem odseku bo dovoljen le promet avtobusov mestnega potniškega prometa, kolesarjev, dostavi, intervencijskim vozilom in vozilom z občinsko dovolilnico. Promet bodo ob zapori vsak dan med 7. in 18. uro nadzirali in urejali policisti ter mestni redarji.

Fabijanijev most omogočil zaprtje Slovenske ceste

Ljubljanski župan Zoran Janković je ob tem dejal, da upa, da bo v enakem času prihodnje leto za promet že zaprt del Slovenske ceste med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto. Kot je pojasnil, bi bilo na omenjenem odseku smiselno dovoliti le javni promet.

Odprtje Fabijanijevega mosta je po besedah župana namreč močno spremenilo potek prometa v Ljubljani in omogočilo zaprtje dela Slovenske ceste. Zaprtje Slovenske ceste je Janković podprl s primerom zaprtja Prešernovega trga, ki je po njegovem mnenju med drugim precej pripomoglo tudi k večji varnosti v prometu.

Mini električni avtobusi?

Podžupan Janez Koželj pa je dejal, da se z omejevanjem motornega prometa javni prostor v središču mesta ponovno namenja pešcem in kolesarjem. "Slovenska cesta prečka vse glavne mestne pešpoti, po drugi strani pa imamo prav na Slovenski cesti tudi največ prometnih ožin," je poudaril.

Po Koželjevem mnenju je treba meščanom tudi približati javni promet in s tem zmanjšati uporabo avtomobilov. Omenil je tudi možnost vpeljave mini električnih avtobusov, ki bi izboljšali dostopnost ožjega mestnega središča. "Zamenjava prioritet ni dopolnilo vožnji z avtomobilom, temveč nadomestilo," je še poudaril Koželj.

Mestna občina v okviru tedna mobilnosti vsako leto predstavi tudi trajnostne ukrepe. Letos tako predstavljajo brošuro Mobilna Ljubljana ter novo storitev na avtobusih mestnega potniškega prometa - prevoz na klic za osebe z oviranostjo. Vozniki bodo namreč po klicu teh oseb seznanjeni s potniki, ki potrebujejo pomoč.