Ministrstvo za obrambo je ta teden sporočilo, da od Patrie ne bo kupilo 135 oklepnikov, kot je predvidela pogodba iz leta 2006. S sporazumom o razvezavi te pogodbe so se dogovorili, da Slovenija ostane pri tridesetih že dobavljenih osemkolesnikih, kar pa očitno ne zadošča za sestavo srednje bataljonske bojne skupine, ki je zapisana v zavezah do zveze Nato. Sodeč po dostopnih informacijah se je Slovenija najprej zavezala k oblikovanju dveh takšnih bojnih skupin z najmanj 31 kolesnimi oklepniki, kasneje pa k eni, a ni znano, s koliko oklepniki. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec je za Mladino leta 2006 dejal, da jih za eno bojno skupino potrebujemo 56. Nato o tem ne govori in je za STA dejal, da gre za podatke zaupne narave.

Obrambni minister Aleš Hojs je v sredo dejal, da se Slovenija z Natom pogovarja o ciljih, ki jih bo morala izpolniti do leta 2020, pri čemer »bodo mogoče celo nekaj nižji kot doslej, kar je na neki način razumljivo glede na to, da smo v finančnih težavah, in to ne le mi, ampak praktično vsi v zavezništvu«.

V Natu so na vprašanje o krčenju obrambnih proračunov in zavez zaradi finančne krize zapisali, da je to ena ključnih skrbi zavezništva, obenem pa dodali, da »so na (spomladanskem) vrhu zveze v Chicagu zaveznice jasno izrazile zavezanost temu, da zagotovijo in razvijajo potrebne zmogljivosti Nata za izvajanje osnovnih nujnih nalog«.