Štiri smrtne žrtve bodo pospešile ukrepe, s katerimi se bodo pravila igre v balonarstvu razjasnila, posodobila, zaostrila... Posodobila bi se sicer v vsakem primeru, saj balonarstvo od aprila letos ureja tudi evropska zakonodaja, njena postopna implementacija pa naj bi se v Sloveniji končala marca 2013. Tragična nesreča bo implementacijo bržkone pospešila. Če bi se nesreča končala bolj srečno, z nekaj zlomi in pretresi možganov, kakršnekoli potrebe po "hitenju" najbrž ne bi bilo. Če bi v četrtek v ognju življenje izgubilo vseh 32 ljudi, bi posodobljeno, izboljšano in najstrožjo zakonodajo na celem nebu imeli že včeraj.

Lahko se tolažimo, da v takšnem načinu razmišljanja in delovanja nismo sami. Kot nam je povedal Grega Trček iz balonarskega centra barje, imajo najbolj strogo zakonodajo na področju padalstva že dalj časa v Avstraliji. V isti Avstraliji, kjer je leta 1989 v trčenju dveh balonov umrlo 13 ljudi. Zakonodajo so seveda zaostrili po nesreči.

Podobnih (najprej odloženih, nato pa pospešenih) reakcij smo že vajeni. Ko so se v Sloveniji leta 2010 začeli vrstiti – v primerjavi s prejšnjimi leti - številni ropi pošt, se na področju zagotavljanja varnosti poštnih uslužbencev in strank ni spremenilo nič korenitega. Čeprav so vsi vedeli za javno skrivnost, da so pošte med roparji zelo priljubljene prav zato, ker so precej slabše varovane kot banke, hkrati pa je v njih bistveno več denarja kot v trafiki na vogalu ulice, je junija lani morala umreti poštna uslužbenka iz Kresnic pri Litiji, preden je končno zaživel sodoben varnostni sistem. "S tako sodobnim varnostnim sistemom se ne more pohvaliti nobena banka v Sloveniji," so bili te dni ponosni na pošti.

Trenutno so opremili že 152 poslovalnic, v dveh letih bodo vseh 556. Če bo prej umrla še kakšna poštna uslužbenka ali stranka, si lahko drznemo predvidevati, da se bo postopek opremljanja pospešil. Podoben pospešek je po tragediji pred ljubljanskim lokalom Global pred leti dobila tudi izboljšana zakonodaja, ki pokriva zasebno varovanje. Tedanji predsednik zbornice za razvoj zasebnega varovanja je po smrti mladeniča, ki sta ga varnostnika leta 2007 do smrti pretepla, bentil, da je zbornica od notranjega ministrstva že mesece pred brutalnim obračunom zahtevala odvzem licence VIP varovanju, saj so bili njihovi "nevarnostniki" vpleteni v več incidentov. A se je na ministrstvu zatikalo vse do smrti mladeniča in ekspresne spremembe zakonodaje, ki je tragediji sledila.