Po mnenju Alda Ternovca, nekdanjega podpredsednika Zdusa in trenutnega člana nadzornega sveta Kada, je lastniške strukture nekaterih združb trenutno nesmiselno spreminjati. S tem je mislil ustanovitev državnega holdinga. Po Ternovčevih besedah je sedanje upravljanje poslovanja Kada uspešno in ne potrebuje nove politike. "Naša zahteva je, da sredstva, ki so bila namenjena stabilnosti pokojninskega sistema ohranijo svoj namen."

Torej, predstavniki upokojencev ne želijo podpreti ustanovitve novega holdinga, saj bi se sredstva, ki so v preteklosti bila namenjena pokojninski blagajni, zmanjšala in bi se porabila za druge namene. Ternovec je še dodal, da v primeru nespoštovanja zahtev Zdusa tudi pobuda za referendum ni izključena.

Po njihovih besedah je Kad samostojna pravna oseba, ki ima svoj upravo, svoj nadzor in ki deluje transparentno. Zato v zvezi upokojencev ne želijo sprememb. V primeru, da bodo ustvarili holding oziroma bo prišlo do delnega prenosa Kada znotraj holdinga, v Zdusu zahtevajo povrnitev vseh vloženih sredstev v realni vrednosti. "Vlada ima druge interese. V ozadju je verjetno kadrovski cunami kot pa potreba po spremembi," je povedal Mirko Miklavčič, podpredsednik Zdusa. Dodal je tudi, da bi se politika morala umakniti iz poslovanja in gospodarjenje prepustiti stroki.

Kožuh Novakova: "Ljudje so vsak dan bolj prestrašeni"

V Zdusu tudi soglasno nasprotujejo vpisu zlatega fiskalnega pravila v ustavo. Naj spomnimo, da je glasovanje o omenjenemu pravilu bilo prestavljeno iz julija na september. Po besedah Miklavčiča je vpis nepotreben in predstavlja neposredno omejitev civilne družbe.

Čaka nas politično pestra jesen. V zvezi upokojencev napovedujejo aktiven odziv na ukrepe in reforme, ki jih je napovedala vlada. Upokojenci bodo poskušali prepričati predsednika državnega zbora Gregorja Viranta, da bi jim pred parlamentom dovolil predstaviti svoje programe, poglede in rešitve na področju upokojencev in vseh starejših. Kožuh Novakova je tudi dodala, da lahko pride do protesta. "Ljudje so vsak dan bolj prestrašeni in vsak dan imajo manj. Vedno več je glasov, da gremo v javni protest." Kot so povedali, je možen datum 1. oktober, saj je takrat svetovni dan starejših.