Po mnenju naših sogovornikov namreč tako soproga predsedniškega kandidata kot predavatelj na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici ne izpolnjujeta vseh razpisnih pogojev, ob tem pa se glede na svoje dosedanje delo niti ne moreta primerjati z izkušenejšima konkurentoma.

Včeraj nam je uspelo priklicati tudi direktorico Študijskega centra za narodno spravo. "Končni izbor je stvar komisije. Tudi glede mojih referenc, ki so dostopne vsakomur, ni nobenih dilem in so visoke," zagotavlja Valič-Zverova. Kandidati, ki so se prijavili na razpis, so morali med drugim izpolnjevati ustrezne izkušnje na področju upravljanja organizacij javnega ali zasebnega sektorja in visoko stopnjo odgovornosti v okviru neodvisne nacionalne institucije za človekove pravice ali drugih organizacij javnega oziroma zasebnega sektorja. "Odkar sem bila izbrana za direktorico študijskega centra, se ukvarjam s problematiko kršenja človekovih pravic. S tem sem se sicer ukvarjala že prej kot predsednica društva učiteljev zgodovine. Med drugim sem tudi članica izvršnega odbora evropske platforme spomina in vesti, ki je nastala na temelju evropske deklaracije," še pojasnjuje soproga predsedniškega kandidata strank SDS in NSi, ki je z disertacijo Vloga Demosa v procesu slovenske osamosvojitve in demokratizacije doktorirala letos na mariborski filozofski fakulteti. Po poročanju Mladine je želela sprva pod mentorstvom dr. Janka Prunka - tudi mentor doktorske disertacije Milana Zvera - doktorirati na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Ker pa je komisija ugotovila, da svoje teme ni obdelala tudi politološko, je odšla na mariborsko univerzo, kjer je mentorstvo prevzel dr. Darko Friš, člana komisije pa sta postala dr. Matjaž Klemenčič in dr. Andrej Rahten, ki se je lani na listi SDS potegoval za poslanski mandat.

Kot smo že poročali v soboto, je veliko vprašanj sprožil tudi sam postopek izbora članov upravnega odbora FRA. Razpis, na katerega so se sprva prijavili štirje kandidati, med katerimi pa ni bilo soproge predsedniškega kandidata, je bil namreč po besedah ministrstva kasneje zaradi pritožb o prekratkem roku za prijavo in zaradi objave razpisa med prvomajskimi prazniki razveljavljen. "Nisem se pritožila. Izvedela sem za ta razpis in se prijavila, ker sodim, da lahko marsikaj dam na tem področju," poudarja direktorica študijskega centra. Glede na to, da se je na ponovljeni razpis prijavil samo en kandidat več in da so obveljale vse kandidature iz prvega kroga, vprašanje, komu je bilo sploh v interesu podati pritožbo na razpisno komisijo, ostaja tako še vedno odprto. Čeprav pritožbe na izbor komisije niso več možne, pa želi zdaj varuhinja izvedeti, po kakšnih kriterijih sta bila člana upravnega odbora FRA sploh izbrana, saj naj bi pravila agencije določale, da mora biti postopek izbire transparenten.