"Vsi ostali ključni cilji vlade, kot so evropska prihodnost Srbije, rešitev vprašanja Kosova, regionalno sodelovanje, boj proti kriminalu in korupciji, šolstvo, zdravstvo in ostali, bodo odvisni od tega, ali bomo sposobni zagotoviti gospodarski obstanek naše države," je ob predstavitvi programa vlade dejal mandatar, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dačić je še dejal, da Srbija ne bo priznala neodvisnosti Kosova, bo pa uresničila vse, kar je bilo dogovorjeno v dialogu s Prištino. Albancem na jugu Srbije pa bo srbska vlada ponudila integracijo v politični in socialni sistem. Srbija si bo po Dačićevih besedah prizadevala tudi za varnost, stabilnost in dobre odnose z Zahodnim Balkanom in "ponuja roko sprave".

Eden od ciljev vlade bo tudi pospešitev procesa vključevanja Srbije v evropske integracije. Nova vlada bo tudi spoštovala avtonomijo Vojvodine in bo sodelovala s pokrajinskimi oblastmi.

Pred tem je mandatar za sestavo vlade še dejal, da se ne želi ukvarjati z delitvami in razkoli v času komunizma, razdelitvami na partizane in četnike, staroselce in prišleke, delitvami na verski ali narodni osnovi, pač pa bo osnovi cilj nove vlade okrepiti temelje Srbije in da bo za ta cilj zbral in zagotovil najpametnejše ljudi.

"Želim zgraditi integralno vizijo prihodnosti Srbije in vlado, ki bo usmerjena v prihodnost in ne preteklost," je še dejal Dačić.

Dilema razvoj ali varčevanje je po njegovih besedah lažna. "Srbija potrebuje tako prvo kot drugo." Mandatar za sestavo nove vlade je tudi obljubil, da ne bo zamrznitve plač in pokojnin, Srbija pa bo nadaljevala pogovore z Mednarodnim denarnim skladom. Napovedal je tudi, da nova vlada ne bo privatizirala javnih podjetij.

Temeljni postulat srbske vlade pod Dačićevim vodstvom bo po njegovih besedah tudi svoboda medijev. Dodal je, da bo vlada podprla pobudo za sprejem zakona o preglednosti lastništva v medijih.

Novo srbsko vlado sestavljajo koalicije, zbrane okoli Srbske napredne stranke (SNS), Socialistične stranke Srbije (SPS) ter Združenih regij Srbije (URS), Socialdemokratska stranka Srbije (SDPS) in Stranka demokratske akcije (SDA).

Nova vlada bo imela 17 ministrstev in ministra brez resorja. Vlado sestavljajo tudi štirje podpredsedniki, od katerih so trije hkrati tudi ministri.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Beta bo v srbski vladi, ki bo imela 17 ministrstev, 14 moških in pet žensk, povprečna starost pa bo 51,5 leta. Razlika med najmlajšim in najstarejšim članov šeste srbske vlade po demokratičnih spremembah leta 2000 pa je 53 let. Med 19 člani vlade bo deset takšnih, ki bodo tokrat prvič zasedli ministrski stolček, preostalih devet pa ima že izkušnje z vodenjem ministrstva.

V primerjavi s prejšnjimi srbskimi vladi bo tokratna vlada ena od najmanj številčnih, hkrati pa bo v njej največ žensk. Novost je tudi, da Srbije ne bo več imela ministrstva za Kosovo, pač pa urad vlade za Kosovo.

Dačić bo poleg premierskih nalog vodil tudi notranje ministrstvo. Minister za obrambo in podpredsednika vlade, pristojen za varnost, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji bo vršilec dolžnosti predsednika SNS Aleksandar Vučić. Zunanji minister bo dolgoletni diplomat in nekdanji srbski veleposlanik na Japonskem Ivan Mrkić.

Predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem in dosedanji minister za delo in socialno politiko Rasim Ljajić bo podpredsednika vlade in minister za notranjo in zunanjo trgovino, telekomunikacije ter informacijsko družbo.

Vodja URS Mlađan Dinkić bo minister za finance in gospodarstvo, članici te stranke Suzana Grubješić in Verica Kalanović pa bosta podpredsednica vlade za evropske integracije oz. ministrica za regionalni razvoj in lokalno samoupravo.

Srbski parlament je danes pred glasovanjem o novi vladi tudi sprejel nov zakon o vladi in ministrstvih, ki med drugim omogoča, da minister vladi predlaga prenehanje delovnega razmerje za javne uslužbence na položajih, če ni zadovoljen z njihovim delom, kar je med razpravo opozicija kritizirala, vladajoča koalicija pa je vse pomisleke opozicije zavrnila.

Za zakon o vladi je glasovalo 139 poslancev, za zakon o ministrstvih pa 137 poslancev.

Srbija bo novo vlado, če jo bodo potrdili danes, dobila 81 dni po parlamentarnih volitvah 6. maja in 29 dni potem, ko je Dačić od predsednika države Tomislava Nikolića dobil mandat za sestavo vlade ter 33 dni pred iztekom zakonskega roka za sestavo vlade.

Dačić naj bi predvidoma premierske posle prevzel od svojega predhodnika Mirka Cvetkovića v petek dopoldan, popoldne pa se bo nova vlada že sestala na prvi seji.