Po naših neuradnih podatkih naj bi se izsiljevanje sicer začelo že pred približno desetimi dnevi. Izsiljevalca naj bi na začetku zahtevala več sto tisoč evrov, nato pa naj bi višino zahtevane vsote počasi zniževala in se na koncu zadovoljila z nekaj več kot sto tisoč evri. Prvi obrok, ki sta ga izsiljevalca pričakovala včeraj, pa naj bi znašal okoli 60.000 evrov.

Korošec naj bi se zato obrnil na tožilstvo, ki je s policisti sprožilo predkazenski postopek. Policisti so včeraj odigrali tudi glavno vlogo, ko so Voduška zamaskirani pričakali na Trojanah in ga aretirali. Prijeli so tudi njegovega 61-letnega domnevnega pajdaša ter oba tudi pridržali. Voduška so čez dan pripeljali na njegovo Info TV v ljubljanskem BTC in prebrskali prostore, preiskava suma izsiljevanja pa se še nadaljuje. "Med pridržanjem osumljencev (pridržanje lahko traja največ 48 ur, op. p.) bodo policisti opravili hišne preiskave, zaslišali osumljence in več oseb, ki bi lahko ponudile koristne podatke o omenjenem kaznivem dejanju," je nadaljnje korake policistov napovedoval Pungartnik. Osumljencema grozi od enega do osem let zapora.

Korošec na zaslišanje k nadzornikom

Voduškov odvetnik Matjaž Pajk je po hišni preiskavi v prostorih Info TV za STA povedal, da se je Vodušek z Uniorjem dogovarjal le o oglaševalskih poslih ter da ni šlo za izsiljevanje. Podobno je po koncu hišne preiskave dejal tudi Vodušek, ki je pojasnil, da je z Uniorjem le poslovno sodeloval in z njim podpisal več deset pogodb. "Ko bi morali realizirati pogodbe o oglaševanju, so pač dali kazensko prijavo proti meni iz njim znanih razlogov," se je zagovarjal Vodušek.

Zaradi včerajšnjega dogajanja naj bi se že danes ponovno sestal nadzorni svet Uniorja, ki mu predseduje Matej Golob Matzele iz državnega podjetje PDP. Na seji bodo od prvega moža Korošca, ki naj bi bil tarča izsiljevanja, zahtevali pojasnila, predvsem zaradi česa bi lahko od njega zahtevali več sto tisoč evrov. Res so imeli v Uniorju po izbruhu krize kar precej težav in so v letih 2009 in 2010 ustvarili visoko izgubo, vendar so pri tem delili usodo velike večine slovenskih predelovalnih družb. Po nekaterih informacijah pa bi lahko bila problematična gradnja hotela Atrij v Zrečah.

Skoraj deset milijonov evrov vredno investicijo, ki je bila izpeljana s pomočjo evropskih sredstev in s katero so konec lanskega leta v Termah Zreče odprli štirizvezdični hotel s 100 ležišči, je namreč spremljalo veliko sporov s podizvajalci. Za glavnega izvajalca je bila izbrana Lesnina Inženiring, ki pa je kmalu po odprtju hotela razglasila bankrot, v prisilni poravnavi pa upnikom ponuja 50-odstotno poplačilo terjatev.

Devetinštiridesetletni Vladimir Vodušek je svojo novinarsko kariero začel leta 1988 na Televiziji Slovenija. Najprej je bil dopisnik iz Beograda, v začetku leta 1992 pa je s še ne tridesetimi leti postal najmlajši urednik notranjepolitičnih in gospodarskih oddaj. Že takrat so mu poznavalci televizijskega novinarstva očitali, da se v oddajah, ki jih vodi v živo, preveč pogovarja, namesto da bi jih vodil, in postavlja teze, namesto da bi spraševal. "Po končanem pripravništvu bi mi bili pokazala vrata, ker sem nekoliko preveč angažirano spremljal slovensko politično pomlad. Takrat je bilo prazno mesto dopisnika v Beogradu; ponujali so ga mnogim uveljavljenim novinarjem, a ni hotel noben iti. Postavili so me torej pred dilemo: ali dobiš redno službo in greš v Beograd ali pa boš brez službe," je kmalu po odstavitvi z novega položaja v enem izmed intervjujev za slovenski tisk pojasnjeval Vodušek.

Zaslovel s knjigo o aferi Depala vas...

Po odhodu z nacionalke se je preselil v Delovo stolpnico, kjer je ob prvi obletnici afere Depala vas izdal knjigo Operacija Marinec. "Ideja o tem je nastala zelo hitro po samem dogodku, ko sem imel v roki kopico dokumentov, hkrati pa so prihajala na dan nova in nova spoznanja. Zdelo se mi je škoda, da ne bi izkoristil te prve velike vohunske afere v Sloveniji, odkar je Slovenija samostojna," je svoj projekt takrat opisoval Vodušek. Ker mu časopisna hiša ni želela izdati politične knjige, mu je sodelovanje ponudil takratni urednik na Mladinski knjigi Aleksander Zorn. Po nekajletni odisejadi na Pop TV se je leta 2007 kot samostojni novinar vrnil na nacionalko, kjer je začel pripravljati oddajo Vroči stol. A ne za dolgo. "Vse se je začelo po razvpiti oddaji Vroči stol z Barbaro Brezigar, kjer je urednik Rajko Gerič popustil tožilki, ki je zahtevala sankcije in ukinitev oddaje," je pred vnovičnim odhodom s Kolodvorske pripovedoval Vodušek, sicer mož nekdanje veleposlanice v BiH Nataše Vodušek, ki ji je sodišče pred meseci zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti dosodilo leto dni zaporne kazni, vendar sodba še ni pravnomočna. Spomnimo še, da je bil Vodušek konec leta 2008 opran suma, da naj bi pretepal svojo ženo. Znani televizijski obraz je takrat na sodišču zatrjeval, da je šlo za policijsko-tožilski konstrukt na podlagi starih zamer.

Vladimirju Vodušku je na zadnji dan volilne kampanje pred predčasnimi državnozborskimi volitvami kljub slabi gledanosti uspelo v studio Info TV privabiti tako prvaka SDS Janeza Janšo kot takratnega predsednika SD Boruta Pahorja. (Jaka Adamič/dokumentacija Dnevnika)

Novinar, ki je znal živeti na veliki nogi - prevažal se je s prestižnimi avtomobili, v središču Ljubljane v Zupančičevi jami je imel za soseda prvega moža SCT Ivana Zidarja, na sodiščih pa mu je pomagal znani odvetnik in bivši tožilec Boštjan Penko - pa se ni ustavil. Že nekaj mesecev po odhodu s TVS je njegova Publica postala nova lastnica Info TV.

... pokopali so ga dolgovi, ki si jih je nakopal s televizijo

Info TV je bil sicer projekt, v katerega se je leta 2007 podal vplivni medijski mogotec Leo Oblak, lastnik Radia 1, z več milijoni evrov pa so ga financirale "državne" Triglav Naložbe. Ta družba je že leto zatem, tik pred zamenjavo oblasti, poskušala izstopiti iz projekta, Oblakova televizija pa je še najresneje zamikala Telekom Slovenije (jeseni zažene svoj Planet TV), a jih je prehitel Oblak. Februarja 2009 je namreč 51 odstotkov družbe prodal takrat že bivšemu novinarju TV Slovenija.

Sredstva, okoli milijon evrov, je Vodušek dobil pri Danilu Dujoviću oziroma njegovem podjetju Mif Invest. Kot se je izkazalo, pa je kupil mačka v žaklju. Manj kot leto dni je šla televizija, ki je poslovala z vse višjo izgubo, v prisilno poravnavo. Čeprav se je Vodušku uspelo z Oblakom dogovoriti glede poplačila več sto tisoč evrov visokega dolga, pa niti s sanacijo, s katero se je Info TV rešil 85 odstotkov navadnih terjatev, ni spreobrnil njegovega poslovanja.

Če je Info TV v letu 2010 za visokih 47 odstotkov zgrešil načrtovane čiste prihodke od prodaje, so ti lani, ko bi moral preseči točko dveh milijonov evrov, padli na borih 700.000 evrov. Tudi dosežena izguba v višini 330.000 evrov je bila za trikrat višja od načrtovane. Ne nazadnje se je Vodušek maja 2011 začel srdito boriti z upniki, ki so mu blokirali bančne račune. Sprostiti mu jih ni uspelo do danes, eden od rubežnikov pa je pred le nekaj dnevi sprožil postopek izbrisa družbe, saj je ni našel na Brilejevi, kjer bi morala imeti svoj sedež. Kot so zatrdili na okrajnem sodišču v Ljubljani, zoper Info TV trenutno vodijo kar 40 izvršb.