Poneverba in neupravičena uporaba tujega premoženja

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so pojasnili le, da so po prejemu omenjene ovadbe zahtevali njeno dopolnitev pri sektorju kriminalistične policije na ljubljanski policijski upravi. Tam so potrdili, da so zahtevo tožilstva prejeli in da od začetka julija vodijo predkazenski postopek v zvezi z delom poslovanja v verski organizaciji. O zbranih obvestilih bodo kriminalisti obvestili pristojno tožilstvo.

Ovadba se po navedbah tožilstva nanaša na poneverbo in neupravičeno uporabo tujega premoženja. Boškoviću se očita kaznivo dejanje protipravne prilastitve "denarja, premične stvari ali drugega dela tujega premoženja, ki mu je zaupano v zvezi z zaposlitvijo ali pri opravljanju gospodarskih, finančnih ali poslovnih dejavnosti ali pri opravljanju dolžnosti skrbnika ali mu je prepuščeno kot uradni osebi v službi". Ovadba se nanaša na premoženje velike vrednosti, za kar je zagrožena kazen zapora od enega do osmih let.

Odtujenih 800 tisoč evrov

Po navedbah anonimnega pisma, poslanega medijem, gre za odtujitev okoli 800.000 evrov na račun gradnje kulturno-pastoralnega centra v Ljubljani. Bošković naj bi bil zaradi tega po navedbah iz pisma že pred meseci odstavljen z mesta starešine in zakonitega zastopnika Srbske pravoslavne cerkve. Z ovadbo se je "po večletnih sumih o nezakonitostih" pri gradnji centra "končno nekaj zganilo", so še zapisali v pismu.

Pod pismom je podpisana skupnost pravoslavnih vernikov v Ljubljani, ki pa zagotovilih Boškovića vsaj uradno ne obstaja. Zato, kot pravi, ne ve, kdo so ljudje, ki so pismo poslali, o ovadbi pa ne ve nič.

Očitke Bošković zanika

Vse očitke iz pisma je zanikal, po njegovih besedah gre za zlonamerno dejanje. Dodaja, da so pri gradnji omenjenega centra nekateri vse kritizirali in bili proti.

Bošković sicer res ni več starešina v skupnosti, vendar to, kot pojasnjuje, ni častna funkcija, temveč funkcija koordinacije dela v skupnosti, kjer jih je zdaj pet in so si naloge porazdelili. Prav tako pa Bošković ni več zakoniti zastopnik Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji, že pred kakšnim letom ga je nadomestil paroh iz Kopra Tomo Ćirković. Tako Bošković kot Ćirković poudarjata, da je šlo za "normalno spremembo", s katero omenjeni očitki nimajo nič. Tudi Ćirković pravi, da z omenjeno ovadbo ni seznanjen, in poudarja, da ti sumi niso utemeljeni.

Srbska pravoslavna cerkev je kulturno-pastoralni center ob cerkvi sv. Cirila in Metoda na Prešernovi ulici v Ljubljani začela graditi junija 2008. Projektantski predračun je vrednost projekta ocenil na tri milijone evrov in tega zneska ne bodo presegli, je danes zatrdil Bošković. Po njegovih besedah se je sicer pojavilo nekaj dodatnih stroškov zaradi vdora vode v objekt, ki je sicer končan v 95 odstotkih, tako da nekatere dele že nekaj časa uporabljajo. Za končanje objekta jim po Boškovićevih navedbah manjka še okoli 150.000 evrov. Kot poudarja, so večino sredstev prejeli z donacijami, pol milijona evrov pa je prispevala tudi država.

V okviru Srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji sicer deluje sedem cerkvenih občin s 13 duhovniki.