Tot je tako zavrnil navedbe vodje projekta Teš 6 Mirana Žgajnerja, ki je na današnji novinarski konferenci velenjske občine o stanju gradnje šestega bloka dejal, da se bo Alstom umaknil z gradbišča, če država do 5. oktobra ne bo odobrila poroštva za Teš 6.

"To ne pomeni, da bo mir do oktobra"

"To ne pomeni, da bo mir do oktobra," je poudaril Tot. Pojasnil je, da sicer na mesečni ravni izvajajo pogovore z Alstomom, na katerih se dogovarjajo, kako bo delo potekalo prihodnji mesec. "Dogovorjeno je, da na ta račun ne bodo delali stroškov in škode," je poudaril.

Predstavniki Alstoma so se za nadaljevanje z deli na gradbišču odločili, potem ko so se v DZ udeležili seje odbora za finance in monetarno politiko o podelitvi poroštva, je dejal.

Tot je zato prepričan, da bodo dela tudi v prihodnje potekala normalno. V primeru, da bi se pri zagotavljanju državnega poroštva "zalomilo, pa lahko delavci z gradbišča odidejo tudi 1. avgusta," je dejal.

Podizvajalci so se začeli vračati

Delavci so sicer v preteklih tednih v večini ostali na gradbišču, odšlo je le nekaj podizvajalcev, ki pa so se začeli vračati, je pojasnil Tot.

Direktor šoštanjske termoelektrarne sedaj večjo težavo vidi v bankah, saj bodo konec meseca zapadle pogodbe o bančnih posojilih. Teš je namreč za financiranje projekta najel tudi posojila, zavarovana z bančno garancijo.

"Banke lahko odstopijo od projekta, zahtevajo nova doplačila in pogoje ali pa celo od projekta odstopijo," je dodal. V tem primeru pa bi po mnenju Tota stroški precej narasli.

Alstom umaknil napovedan suspenz

Na Alstomu so potrdili, da so podaljšali rok za pridobitev poroštva za Teš 6 in na gradbišču ostajajo do konca septembra. "Do takrat pa čakamo na nadaljnjo odločitev o poroštvu," so poudarili. Ali bodo na gradbišču ostali tudi po koncu septembra, če bi se odločanje o poroštvu zavleklo pa so odgovorili, da "Alstom to sedaj lahko zagotovi samo do konca septembra".

Vodja projekta Teš 6 Miran Žgajner je danes v izjavi za medije v Velenju povedal, da so vrnitev Alstoma na gradbišče dosegli še pred zadnjo sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko. Pogajanja z Alstomom je ocenil kot težka, vendar je Alstom spoznal, tako Žgajner, da so Teševa zagotovila glede plačila projekta dovolj trdna in se je vrnil na gradbišče.

Žgajner je pojasnil, da je Alstom umaknil suspenz, ki je bil napovedan, in se ponovno pojavil na gradbišču Teša 6. Dela na projektu tako zdaj tečejo normalno oz. kot je bilo predvideno. Poudaril je, da je dogovor z Alstomom šel v smer iskanja dodatnih finančnih sredstev, ki so jih zagotovili Holding Slovenske elektrarne in delno tudi Teš. Alstom pa je zagotovil, da na gradbišču ostaja do 5. oktobra, ko bo znana usoda poroštva za Teš 6.

Teš 6 bo možno zgraditi za 1,3 milijarde evrov

Po zagotovilih Žgajnerja je Alstom aktiviral še dodatne delavce, na gradbišču so tudi vse podizvajalci. Žgajner je priznal, da z ne izdajo poroštva, nastaja določena materialna škoda, saj so krediti, ki jih najemajo, manj ugodni kot krediti, za katere so že sklenjene pogodbe, ampak brez poroštva.

Vodja projekta meni, da bo Teš 6 možno zgraditi za 1,3 milijarde evrov, v primeru ne izdaje poroštva pa se bo Teš lotil rezervnega scenarija, s katerim se že zdaj intenzivno ukvarjajo. Žgajner ocenjuje, da bi najetje drugih kreditov Teš stalo dodatnih 400 milijonov evrov.

Dejal je tudi, da Teš na vse pisne zahteve vlade zelo korektno in sproti odgovarja v najkrajšem možnem času. Po njegovih navedbah so na vse zadeve odgovorili in zdaj pričakujejo, da bo vlada dala svojo odločitev glede poroštva. Po 5. oktobru, če poroštva ne bo, pa Žgajner pričakuje, da Alstom skladno z aneksom 6 gre v ponovni suspenz, kar pomeni znova zaustavitev projekta Teš 6.

V Šaleški dolini še vedno podpirajo gradnjo Teš 6

Velenjski župan Bojan Kontič in šoštanjski župan Darko Menih sta na današnji novinarski konferenci ponovno zatrdila, da obe občini podpirata gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Ob tem pa je Kontič poudaril, da se bodo s projektom Teš 6 izboljšali okoljski pogoji v Šaleški dolini in se bo tako končala tudi ekološka sanacija doline.

Po Kontičevi oceni se danes nikakor ne more govoriti o stanju iz leta 1987, ko je bila Šaleška dolina zares onesnažena. Dejal je, da se je z ekološko sanacijo Teša dolina sanirala in danes prebivalci te doline živijo v boljših okoljskih pogojih kot prebivalci marsikaterega drugega večjega slovenskega mesta.

Kot pravi Kontič, verjamejo strokovnjakom iz Šaleške doline, ne podcenjujejo pa niti številnih drugih strokovnjakov iz Slovenije. Ob tem je napovedal, da bodo še naprej preverjali vse številke, ki so pojavijo v javnosti, ker nimajo namena ogrožati življenja ljudi v Šaleški dolini.

Velenjski župan je znova zavrnil navedbe organizacije Greenpeace, da bo delovanje nadomestnega bloka 6 oziroma kurjenje premoga in s tem povezano onesnaževanja zraka povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev na leto. Spomnil je, da so vse tri šaleške občine Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki leta 2010 sprejele odlok o uvedbi informacijskega sistema glede kakovosti zraka. Prav prek tega sistema zdaj javnost sproti seznanjajo s podatki o onesnaževanju okolja.

"Nismo tako neumni"

"Pričakujem korektne informacije iz energetskih družb in tudi iz vseh okoljskih organizacij, ki jih skrbi kakovost zraka v Šaleški dolini. Nismo toliko neumni, da umeščamo projekte, ki bi poslabšali življenjske pogoje v Šaleški dolini," je še dejal Kontič.

Menih pa se je vprašal, kaj se bo zgodilo z elektriko v Sloveniji oziroma od kod jo bomo uvažali, če bo gradnja Teš 6 ustavljena. Opozoril je, da prebivalci Šoštanja zadnje čase postajajo vse bolj nervozni zaradi negotove usode Teša 6. Po navedbah Meniha tudi na občini konkretnih odgovorov nimajo, vseeno pa upa, da se bo zadeva razpletla v pričakovano pozitivno smer.

Vodja projekta Teš 6 Miran Žgajner je potrdil, da se je Alstom vrnil na gradbišče v Šoštanju in dela znova potekajo nemoteno. Če država do 5. oktobra ne bo odobrila poroštva za Teš 6, pa Žgajner pričakuje, da se bo Alstom skladno s pogodbo znova umaknil z gradbišča.

Predstavnik Teša Egon Jurač je spregovoril o ekološki sanaciji družbe, ki poteka že od leta 1987, ko so sprejeli Ekološki sanacijski program. Po njegovem mnenju bo Teš 6 proizvodni objekt najboljših tehnologij, tako z okoljskega kot ekonomskega vidika optimalen. Emisije ogljikovega dioksida bodo za približno 35 odstotkov nižje kot v primeru obratovanja starih blokov 4 in 5, emisije ostalih onesnaževalcev pa se bodo znižale do 40 odstotkov.

"Teš 6 bo omogočil izpolnjevanje okoljskih zahtev"

"To zmanjšanje ogljikovega dioksida na dolgi rok pomeni 1,2 milijona ton letno, prav tako pa predstavlja osem odstotkov vseh toplogrednih emisij Slovenije. Teš 6 bo Sloveniji omogočal izpolnjevanje okoljskih zahtev EU in prehod v nizkoogljično družbo, česar z blokoma 4 in 5, niti obnovljenima, ne bi mogli doseči," je pojasnil Jurač.

Predstavnica Premogovnika Velenje Irena Podgoršek je izpostavila, da sproti odpravljajo in sanirajo posledice, ki nastajajo zaradi delovanja premogovnika in to brez evra proračunskega denarja. Poudarila je, da je iz februarskega zapisnika inšpekcijskega nadzora razvidno, da Premogovnik Velenje izvaja predpisane ukrepe za zmanjševanje vplivov rudarskih del na okolje in ukrepe za zagotavljanje varnega in zdravega dela.

Direktor velenjskega inštituta Erico Marko Mavec je dejal, da že 20 let izvajajo raziskave stanja okolja v Šaleški dolini in vse te raziskave in študije kažejo izrazito izboljšanje stanja okolja na vplivnem območju Teša. Še zlasti se izboljšujejo razmere v gozdnem ekosistemu, katerega vidne poškodbe so sprožile raziskave o vzrokih in posledicah povečanih emisij iz Teša.

Vsebnosti celokupnega žvepla v iglicah smreke, ki so dober pokazatelj izpostavljenosti okolja žveplovemu dioksidu, so se stalno zmanjševale. Ugotovili so tudi upad vsebnosti svinca in flouridov v rogovju srnjakov ter upad vsebnosti svinca in kadmija v rdečem boru.

Direktor Zdravstvenega doma Velenje Jože Zupančič je zatrdil, da doslej med sistematskimi in drugimi pregledi niso zaznali obolenj, ki bi bila povezana z izpusti iz Teša. Po njegovi oceni je Greenpeace s strokovnega stališča nekorektno uporabil podatke iz raziskave o posledicah kurjenja lignita v Šoštanju.

Zupančič je napovedal, da bodo še enkrat v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Celje pregledali vse podatke oziroma analizirali razmere po starostnih skupinah glede na škodljive okoljske vplive.