Potem ko je vlada pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše z zakonom za uravnoteženje javnih financ že uresničila Majerjevo napoved, "da bo desnica pobrala borčevske pokojnine", je svoj doprinos k razkritju avtorstva sporne povolilne analize pred dnevi dodal še generalni sekretar vlade Božo Predalič. "Kdo ve? Morda pa bo kdo od izbrisanih odškodnino porabil za tečaj slovenščine," se je na družbenem omrežju vprašal Predalič, ki si je med drugim prilastil organizacijo nedavne proslave ob dnevu državnosti. Spomnimo, da je neznani Majer - tako kot avtor veznega teksta na omenjeni proslavi - v svojem zapisu, ki si je prislužil več kazenskih ovadb, omenjal ravno množično udeležbo novih državljanov s tujim naglasom na zadnjih volitvah oziroma volilce, ki sploh niso odprli ust.

"Ta in tej podobne izjave s strani vladnih in desnih strankarskih funkcionarjev ter državnih uslužbencev so cinična sprenevedanja, namesto da bi odgovorili na zastavljena vprašanja ali probleme. To je nizkotno," je Predaličevo sporočilo včeraj pokomentirala sociologinja Spomenka Hribar. Da gre za arogantno in nesramno govorjenje pripadnikov aktualne vlade, ocenjuje tudi profesor kazenskega prava Ljubo Bavcon. "Nobena od izjav, ki so jih v zvezi s primerom izbrisani izrekli predsednik vlade, notranji minister in generalni sekretar vlade, ni primerna in nima mesta v Svetu Evrope. Takšno ravnanje ne more ostati brez posledic glede na status Slovenije v Svetu Evrope in v odnosu do evropskega sodišča za človekove pravice," je prepričan Bavcon. Da si izjava generalnega sekretarja vlade sploh ne zasluži komentarja, pa dodaja Miha Brejc. Za nekdanjega evropskega poslanca je popolnoma jasno, da mora Slovenija uresničiti sodbo v roku, ki je za to določen. "Pri tem ne smemo voditi nobene razprave o tem, kakšna je kriza oziroma kdo je bolj ali manj prizadet in lačen. Slovenija je storila napako, sodišče pa je tako odločilo," je jasen nekdanji podpredsednik državnega zbora, ki je sredi maja izstopil iz SDS. Čeprav je ob razglasitvi sodbe mnoge zaskrbelo, da bo poskušala sedanja oblast žrtve izbrisa vnovič razglasiti za krivce, in sicer za poglabljanje krize, se je zgodilo ravno to: za Janšo bo sabotaža oziroma torpedo v slovenski finančni sistem, ki nas bo približal grškemu scenariju, če bo morala Slovenija izbrisanim plačati pol milijarde evrov. Po besedah nekdanjega ustavnega sodnika Toneta Jerovška je takšna ocena popolnoma zgrešena. "Sodbo je treba spoštovati, tako da se sprejme ustrezen zakon in da se obravnava vsak primer posebej," pojasnjuje Jerovšek.

Vladna strategija delitve slovenske družbe na naše in vaše oziroma prave in neprave, ki jo sodeč po odzivih najbolj podpirata stranki SDS in NSi, po besedah Spomenke Hribar ni bila nikoli tako močno v ospredju, kot je v tem trenutku. "Trenutna oblast se poslužuje takšne retorike, ker hoče imeti absolutno oblast. Če pa hočeš imeti absolutno oblast, jo moraš 'utemeljiti' kolikor mogoče daleč nazaj v preteklosti in dokazati, da so tvoji ideološki in politični predniki delovali legitimno in moralno - in na tak način naj bi legitimiral tudi svojo politiko. Za hotenje po absolutni oblasti je svoj prav nujno treba utemeljiti v preteklosti, sicer bi se jasno videlo, da je prizadevanje po delitvi družbe nelegitimno. Če so pri 'interpretaciji' zgodovine težave, jo je treba popraviti," si trenutne razmere v državi razlaga sociologinja. Ob zadnje dogodke na proslavi ob dnevu državnosti in neenakopravno obravnavanje državljanov se je včeraj spotaknil tudi Bavcon, ki je sporni megavarčevalni zakon označil za državni udar. "Če imaš v mislih vrednote, okoli katerih se je zgodila osamosvojitev, si kaj takega ne moreš predstavljati. To, kar se trenutno dogaja, je v nasprotju z vrednotami vladavine prava, strpnosti, človekovih pravic, parlamentarne demokracije..." je jasen profesor kazenskega prava.

Majer je pred volitvami očitno slišal pravo mnenje: če bo Janša prevzel oblast, bo najprej obračunal s političnimi nasprotniki, namesto da bi se ukvarjal z reševanjem države.

Preberite pismo Tomaža Majerja.