Svetličič: Take stvari se vedno dela za zaveso

"Odgovorni politiki bi morali dajati čim manj takih alarmantnih izjav, saj te dvigujejo ceno kreditov in znižujejo rating države ali bank," opozarja strokovnjak za mednarodne odnose Marjan Svetličič. Čeprav se trgi na izjavo premierja Janše niso neposredno odzvali, so nas morda zaradi nje opazili. "Slovenija je bila na finančnih trgih vselej nekako pod radarjem," pojasnjuje Žiga Gregorinčič iz Alte in opozarja, da se je zahtevani donos na desetletne slovenske obveznice kljub temu v slabem mesecu povzpel s 5,5 na 6,2 odstotka. Prav toliko je morala na včerajšnji dražbi za tri milijarde evrov plačati Italija, zaradi česar je predsednik italijanske vlade Mario Monti rotil evropske voditelje, naj storijo več za znižanje pribitkov. Jasno, takšne obrestne mere so nevzdržne, tako za Slovenijo kot tudi veliko Italijo.

Da je včasih treba s finančnimi trgi ravnati v rokavicah, je vedel že Winston Churchill, ki je dejal: "Trikrat premisli, potem pa nič ne reci, saj kar koli rečeš, vznemirja finančne trge." Zato je Svetličič odločen, da morajo take izjave ostati "za zaveso". In res je predsednik vlade s svojo potezo ubral doslej manj poznano taktiko vnaprejšnjega napovedovanja prošnje za finančno pomoč, večina voditeljev se je namreč v strahu pred napadom finančnih trgov temu za vsako ceno poskušala izogniti. Samo spomnimo na Španijo in premierja Mariana Rajoya, ki je še nekaj dni pred prošnjo Madrida za pomoč takšen scenarij ostro zavračal. Prošnjo za finančno pomoč je napovedal le Ciper.

Slovenija še daleč od Grčije ali Cipra

A primerjave z Grčijo ali Ciprom, ki je zadnji zaprosil za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), niso na mestu, meni Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve v prejšnji vladi. Ne smemo namreč pozabiti, da se je za težave Cipra vedelo že dlje časa, saj so imele ciprske finančne institucije v lasti za kar 40 odstotkov BDP grških dolžniških papirjev, medtem ko so te številke v Sloveniji primerljivo neznatne. "Slikanje še slabšega gospodarsko-političnega položaja, kot je v resnici, ne bo prispevalo k večji enotnosti ukrepanja," svari Gaspari in trdi, da je treba priti do nadaljnjih ukrepov na temelju racionalnosti. "Treba je izvesti javnofinančno konsolidacijo na način, ki ne bo močno zavrl gospodarske rasti," meni Gaspari in dodaja, da morajo ukrepi slediti smiselnemu časovnemu okviru. Tako bomo na sprejetje novega zakona o insolvenčnih postopkih verjetno čakali vse do pozne jeseni, čeprav je kot ukrep za gospodarstvo pomembnejši od mnogih drugih.

Šušteršič: Banke še ne potrebujejo pomoči EU

Svetličič vidi glavni problem v slabi strukturi gospodarstva, ki je posledica napačnih političnih in menedžerskih odločitev, katerih najvišjo ceno na žalost plačujejo delavci. "Zato so ključne strukturne reforme, ki bi zagotovile krepitev konkurenčnega gospodarstva," ocenjuje Svetličič. Zanj pa fiskalno pravilo in sprememba referendumske zakonodaje resnično nista vprašanji takšne teže, da bi lahko privedli do iskanja finančne pomoči EU. "Precej bolje bi bilo, da sedanja vladajoča koalicija, še ko je bila lani v opoziciji, ne bi rušila reform, saj bi bila njihova izvedba mnogo boljši in pravočasen signal za finančne trge, kot pa je zdaj fiskalno pravilo, s katerim se želi samo zakriti stare grehe," je oster Svetličič. Opozarja, da se s papirji ne rešuje ničesar, če se vedenje in stvari na terenu ne spremenijo.

Nikjer pa ni potrebnih več sprememb kot v bančnem sektorju, ki se mora boriti z iskanjem svežih sredstev. "Čeprav bo težko, saj že teče voda v grlo, bi bilo treba najti ustrezne zasebne vlagatelje," ocenjuje Svetličič. Z njim se vsaj delno strinja tudi minister za finance Janez Šušteršič, ki za zdaj pomoč skladov EU pri dokapitalizaciji bank zavrača. "Delamo vse za to, da bi se temu izognili, tudi zato, ker mislimo, da bi bil v tem hipu to slab signal," pravi Šušteršič. Ne izključuje pa iskanja pomoči v prihodnje. Več o tem bo znano že po skrbnem pregledu bančnega sistema, ki bo pokazal, koliko svežega kapitala slovenske banke sploh potrebujejo.