"Če se bo to nadaljevalo, bomo v stranki razmislili, ali je to tisto, kar smo pričakovali," je dejal Erjavec in ob tem spomnil, da je bil eden od pogojev za vstop DeSUS v koalicijo tudi to, da ne bo odpiranja ideoloških tem. Odločitve ne odobravajo niti v Državljanski listi (DL), stranki, ki je tako kot DeSUS najprej parafirala koalicijsko pogodbo z Zoranom Jankovićem, nato pa so se raje odločili za vstop v koalicijo pod taktirko Janeza Janše. Predsednik DL Gregor Virant nam je včeraj zvečer povedal, da gre za nepotrebno ideološko provokacijo, poleg tega pa gre za nevljudno in nedostojno dejanje. Koordinacijski odbor za državne proslave pa po njegovih besedah o tem sploh ni razpravljal.

Vlada tako kljub Erjavčevi intervenciji in izrazitemu nasprotovanju še ene koalicijske partnerice tako ni spremenila odločitve, po kateri prvič v zgodovini samostojne Slovenije na proslavi ob dnevu državnosti ne bo - ker niso prejeli vabila - praporščakov Zveze združenj borcev za vrednote NOB. V Zvezi društev General Maister, Društvu za negovanje rodoljubnih tradicij Tigr Primorske in Zvezi društev vojnih invalidov Slovenije so vabila sicer prejeli, a so bila kasneje preklicana. "Odločitev, da se našega prapora ne vabi na državno proslavo zaradi koncepta, ki predvideva udeležbo veteranskih organizacij, ki izhajajo iz slovenske osamosvojitvene vojne, temelji bodisi na nepoznavanju ali celo sprenevedanju," so zapisali vojni invalidi. Vabilu pa so se včeraj protestno, ker na proslavi ne bo borcev, odpovedali praporščaki Združenja Sever.

Po Logarjevih zatrjevanjih bo ikonografija današnje proslave kot leta 1991, takrat pa da, kolikor se spomni, ni bilo kakšne razprave o razdvajanju. Proslave pa se lahko udeleži, kdor želi, saj je namenjena vsem državljanom. Po razlagi vladnega urada za komuniciranje je odločitev o izbiri prisotnih praporščakov temeljila na naravi državnega praznika. Ker torej praznujemo dan slovenske državnosti, so bili k sodelovanju posledično vabljeni zgolj praporščaki veteranov osamosvojitvene vojne.

Proti takšnemu ravnanju vlade so poleg omenjenih koalicijskih partneric ostro nasprotovali predstavniki opozicijskih Pozitivne Slovenije (PS) in Socialnih demokratov (SD). Slavnostni govornik na današnji proslavi predsednik republike Danilo Türk pa je med tistimi, katerih prispevek k nastajanju slovenske države je treba spoštovati, izpostavil generala Maistra in njegove borce za severno mejo, gibanje Tigr, borce narodnoosvobodilnega boja in vse tiste, ki so pri nastajanju slovenske državnosti postali invalidi. Predsedniški kandidat SDS in NSi Milan Zver je kontroverzni odločitvi stopil v bran, rekoč, "ustava je razglasila SFRJ in njene simbole za neustavne", in "prav je, da razvijamo, spoštujemo in uporabljamo zlasti tiste nacionalne simbole, ki povezujejo in niso skregani z demokratično ureditvijo". Še en predsedniški kandidat za jesenske volitve Borut Pahor pa je napovedal, da bo na proslavo prišel z obžalovanjem, ker ta ni nekaj, kar bi nas povezovalo, temveč razdvaja.

Janševa vlada se je tako po polemiki okrog ukinitve proslave ob dnevu upora proti okupatorju vnovič zapletla zaradi ideoloških tem. Ljubljanski župan Janković pa je ob robu včerajšnje seje sveta PS v svojem značilnem slogu pozval vse praporščake, naj vendarle pridejo na proslavo, saj da bo po potrebi zagotovil klopi, na katerih bodo lahko sedeli.