V petek 4. maja bi pripadnikom Slovenke vojske s plačo za mesec april moral biti izplačan regres v višini 692 evrov. Ker do tega ni prišlo, so na sodišče vložili kolektivno tožno.

Do izplačila regresa po podatkih iz spletne strani vlade ni prišlo "zaradi 26. aprila enostransko
sprejetega Sklepa Vlade Republike Slovenije, s katerim je Vlada enostransko kršila dogovorjen
datuma izplačila regresa za leto 2012."

"Ker je sprejet sklep Vlade nezakonit in na njegovi osnovi ni prišlo do izplačila regresa pripadnikom Slovenke vojske se je Sindikat vojakov Slovenije odločil za vložitev kolektivne tožbe. Do danes se je izkazalo, da je ta tožbena zahteva popolnoma upravičena in legitimna, ker je večini javnih uslužbencev regres bil izplačan kljub sklepu vlade, ki je to prepovedal," so iz vojaškega sindikata zapisali v sporočilu za javnost.

Regres pričakujejo pri naslednji plači

V Sindikatu vojakov Slovenije pričakujejo, da bodo regres prejeli pri plači za mesec maj, ki bo izplačana 5. junija. "Zakon o delovnih razmerjih določa izplačilo regresa najkasneje do 1. julija in z ozirom na dejstvo, da Zakon o uravnoteženju javnih financ – ZUJF ne bo uveljavljen najmanj do 6. julija bo Sindikat vojakov Slovenije umaknil kolektivno tožbo za regres," so še dodali.

ZUJF zakonito ne bo uveljavljen do 6. julija zaradi zbiranja 40.000 podpisov podpore za referendum do 28. junija. Tako menijo, da je edini zakonit način delovanja vlade izplačilo regresa pripadnikom Slovenske vojske in enako velja za vse ostale javne uslužbence, ki regresa še niso prejeli.

Zaradi pričakovanega izplačila regresa z majsko plačo 5. junija bo Sindikat vojakov Slovenije kolektivno tožbo za regres umaknil.