"Šli smo v usklajevanje kolektivne pogodbe za policiste, da izčistmo še normativni del oz. tisto, kar mi mislimo, da je treba zapisati, vladna stran pa tisto, kar se lahko zapiše," je pojasnil Uroševič. Na mizi so po njegovih besedah izhodišča za kolektivno pogodbo, ki jih je treba pravilno zapisati v osnutek.

Vlada ponekod potrebuje čas za premislek

Dopoldne so šli na pogajanjih čez besedilo sporazuma in predstavniki policijskih sindikatov so Vizjaku predstavili stališča, kaj je treba še spremeniti. Vlada po Uroševičevih besedah na določenih točkah potrebuje še čas za razmislek, ali je to v okviru njihovih pristojnosti in možnosti.

Današnji predlog obeh sindikatov je večinoma modifikacija že dogovorjenih stvari. Kot je dodal Uroševič, so dodatno zahtevali, da se policiste v kazenskih postopkih za dejanja storjena v prostem času izenači z drugimi državljani.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je v izjavi za medije pred ministrstvom za notranje zadeve pojasnil, da so dopoldne vladni strani dali predloge, "za katere mislimo, da jih je nujno v tej fazi treba urediti, da bi bili lahko še sprejemljivi za članstvo, ki ga oba sindikata zastopata". Med njimi je izpostavil urejanje kolektivne pogodbe, ki je ena od točk sporazuma.

"Prizadevamo si, da bi zmagal socialni dialog"

Ob tem je pojasnil, da se glede tega niso sestali z ministrom za notranje zadeve Vinkom Gorenakom, ampak s strokovno ekipo, s katero so obdelali normativni del kolektivne pogodbe. Petrovič je zanikal informacije, da želijo policisti doseči milejšo obravnavo v zvezi s storjenimi prekrški. Potrdil je navedbe Uroševiča, da se želijo policisti le izenačiti z ostalimi državljani pri obravnavi kaznivih dejanj, ki jih policisti storijo v prostem času.

"Mi si prizadevamo, da bi zmagal socialni dialog. Končni zmagovalci vsega tega, če bo prišlo do sporazuma, pa bodo državljani, ki bodo dobili motivirano in dobro plačano policijo," je poudaril Petrovič. Glede Vizjakove napovedi, da bi bil sporazum lahko parafiran v torek, Petrovič ni želel špekulirati. Oba policijska sindikata se po njegovih besedah borita za izboljšanje položaja policistov, po 20 letih pa je prišlo do trenutka, ko poskušajo to urediti tako, kot je treba.

Nadaljevanje pogajanj v torek

Že ob prihodu na nadaljevanje pogajanj je Petrovič zatrdil, da ima mandat organa sindikata za pogajanja z vlado o zahtevah policistov in tudi za podpis sporazuma, če bo kompromis sprejemljiv. Mandat članstva pa je po Uroševičevih besedah izražen s tem, da so povedali, da vsebina dosedanjega predloga sporazuma ne zagotavlja dovolj garancije, da bodo stvari tudi uresničene. "In to je največji problem," je poudaril Uroševič.

Z ministrom Vizjakom bodo pogajanja nadaljevali v torek dopoldne. Vlada upa na dogovor do konca maja, saj bi v tem primeru zakon za uravnoteženje javnih financ začel veljati s 1. junijem. Uveljavitev zakona je bila zadržana, ker je Petrovič kot prvopodpisani s skupino volivcev 17. maja v DZ vložil referendumsko pobudo o omenjenem zakonu.

Rok za zbiranje podpisov začel teči v petek

Rok za zbiranje 40.000 podpisov za razpis referenduma je začel teči v petek in se izteče 28. junija. Po zadnjih podatkih upravnih enot so zbrali nekaj manj kot 200 podpisov, kar pa po navedbah sekretarja sindikata policistov Boruta Jakopina glede na podatke s terena ni najbolj točno.

V sredo parafiran predlog sporazuma obsega 25 točk in med drugim predvideva umik referendumske pobude o varčevalnem zakonu. Med drugim so se pogajalci dogovorili o izplačilih za delovno uspešnost, novi sistemizaciji delovnih mest, pa tudi o pogodbah o sindikalnem delu.