Kot je poročala POP TV, je to po skoraj letu in pol od izbruha afere prvi komentar uradnega Vatikana. Odločitev Vatikana ne spremeni niti dejstvo, da lahko zaradi prezadolženosti mariborska nadškofija ostane tudi brez kakšne cerkve. Tako apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz, ki sicer meni, da do zaplembe cerkva ne bo prišlo, ne izključuje pa zaplembe drugih nadškofijskih nepremičnin.

Sveti sedež je sicer edini, ki lahko zahteva umik škofov, a po umiku nekdanjega nadškofa Franca Krambergerja drugih menjav zaradi finančnega zloma ne bo, je še poročala POP TV.

"Povsem nedopustno"

Na odziv uradnega predstavnika Vatikana so se danes odzvali v Društvu Mali delničarji Slovenije, kjer ocenjujejo, da je izjava, da Vatikan finančno ne bo pomagal mariborski nadškofiji, "povsem nedopustna". Ob tem navajajo, da je Vatikan kot država v preteklosti prek svojih bank že pomagal drugim finančnim ustanovam in subjektom v podobnih težavah.

"Torej, če je Vatikan lahko v preteklosti pomagal 'svojim' zadolženim finančnim ustanovam, se upravičeno sprašujemo, zakaj tega noče storiti tudi danes v primeru prezadolženih finančnih ustanov mariborske nadškofije," se sprašujejo v društvu.

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz je sicer v soboto v Kopru sporočil, da je papež Benedikt XVI. sprejel odpoved službi dosedanjega koprskega škofa Metoda Piriha ter za njegovega naslednika imenoval dosedanjega pomožnega koprskega škofa Jurija Bizjaka.