Grobovi z omenjenim statusom in tisti, v katerih je pokopana pomembna osebnost, niso dovolj varovani, je zapisano v osnutku odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o pogrebni in pokopališki dejavnosti. Spremembe odloka zato določajo, da lahko Mestna občina Ljubljana (MOL) prevzame najemništvo teh grobov, če nimajo najemnika. S tem bi jih ohranili, varovali in primerno vzdrževali, je zapisano v gradivu za sejo.

S širitvijo pokopališča Žale je javno podjetje Žale uvedlo nove zvrsti grobov, in sicer prostor za anonimne pokope, žarne grobove, prostor za raztros pepela in opremljene grobove. Ena od predvidenih sprememb odloka je, da bodo najemnikom opremljenih grobov zaračunali najemnino.

Osnutek odloka določa še, da se na prostoru za raztros pepela lahko na posebej določeno lokacijo polaga le cvetje in sveče, drugih stvari in predmetov pa ne. Na MOL namreč ugotavljajo, da svojci in drugi vedno pogosteje prinašajo vrednejše predmete na prostor za sveče in cvetje, med drugim igrače, kipe, vetrnice in druge spominske stvari. Navada je moteča novost na pokopališču, saj za tako število stvari in predmetov ni dovolj prostora, je zapisano v gradivu za sejo.

Višja cena vozovnic za vzpenjačo?

Mestni svet bo na seji obravnaval tudi predlog sklepa o soglasju k višji ceni vozovnic za tirno vzpenjačo na Ljubljanski grad (LG). Do takrat bodo veljale nekoliko nižje cene, kot so jih zaračunavali od januarja letos, saj mestni svet trenutnih cen ni potrdil.

Za zadnjo podražitev vozovnic, ki velja od 1. januarja letos, so se odločili na seji sveta zavoda LG sredi decembra lani, so sredi meseca pojasnili v zavodu in dodali, da so sprejeti sklep posredovali v obravnavo MOL. A omenjenega povišanja cen mestni svet ni obravnaval. Z 19. majem pa so, kot so takrat povedali v zavodu LG, cene vozovnic znižali na tolikšno višino, kot jo je v začetku leta 2008 potrdil ljubljanski mestni svet.

Poplavna varnost

Pregled ukrepov za povečanje poplavne varnosti v MOL je prav tako na dnevnem redu ponedeljkove seje. Med ukrepi za povečanje poplavne varnosti pred poplavami Ljubljanice in pritokov na Ljubljansko barje so med drugim predvideni ureditev in čiščenje ključnih odvodnikov Ljubljanskega barja ter preprečitev dotoka poplavnih vod z Ljubljanskega barja pod južno obvoznico na območje Ilovice. Na območju poplav Gradaščice oziroma Malega grabna je v načrtu povečanje pretočnosti struge Malega grabna od Bokalc do izliva.

Na poplavnem območju Rudnika je predvidena izdelava novih prepustov na Kovačevem grabnu, Malenc in drugih manjših pritokih na mestu križanj z železniško progo, izdelava zadrževalnikov visokih voda na območju Rakovnika ter izvedba ukrepov, ki so predvideni za varovanje pred visokimi vodami Ljubljanice z Barja, je zapisano v gradivu.

Če je območje poplavno nevarno tudi po izvedbi protipoplavnih ukrepov in tam že stojijo nelegalno zgrajeni objekti, se mora MOL skupaj z okoljskim ministrstvom odločiti o porušitvi teh objektov oziroma o gradbeno-tehnično sanaciji, je zapisno v pregledu ukrepov. Na MOL so sicer ugotovili, da veliko ljudi svojih objektov nima zavarovanih za primer poplav.

Na dnevnem redu je tudi dopolnjeni osnutek odloka o spremembah odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja Šiška, obvoznica in Zgornja Šiška. Spremembe predvidevajo preureditev zahodnega enosmernega kraka križišča Celovške ceste in obvoznice, in sicer tako, da se k obstoječim trem voznim pasovom dodata še dva pasova, eden za vožnjo naravnost prek semaforja in eden za desno zavijanje mimo semaforja.