Igramo se z usodnimi stvarmi, je opozoril in dodal, da ni razočaran nad policijsko zavrnitvijo sporazuma, saj verjame, da bo sklenjen dogovor z njimi. "Preveč je na mizi, zato se moramo dogovoriti. Ne vem, kaj je lahko scenarij B," je dodal.

Za nekatere rešitve opozicijo potrebujemo

Za nekatere rešitve po Janševih besedah opozicijo potrebujejo. "Upam, da bomo čez kakšen mesec dobili vsaj eno konsolidirano opozicijsko stranko, s katero bo možno dosegati dogovore v dvo-tretinjski večini glede državotvornih tem," je povedal in ob tem izpostavil vpis zlatega fiskalnega pravila v ustavo.

"Tri korake smo naredili, enega še moramo. Ta korak bi imel takojšnje finančne učinke. S sprejetjem teh ukrepov za uravnoteženje javnih financ smo s pribitki na naše desetletne obveznice prvič po dolgem času padli pod denar, ki ga Italijani plačujejo za zadolževanje," je poudaril. Dodal je, da se je prvič po dolgem času ta trend obrnil. Janša sicer meni, da če bi zlato pravilo v ustavo vpisali prej, bi bil to po njegovih besedah naslednji pozitivni signal, ki bi pomenil manjše obremenitve za proračun.

1,1 milijarde primanjkljaja

Če bodo ukrepi do poletja uveljavljeni, potem lahko dosežemo cilj 1,1 milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, je povedal Janša. Kot je dodal, ne pričakuje, da bo v prvem četrtletju leta 2013 kaj bistveno boljše glede zaposljivosti. "Število delovnih mest običajno sledi z določenih zamikom gospodarski rasti in če bodo ukrepi delovali, bomo deležni bolj optimističnih stanja na trgu dela," je poudaril Janša.

Premier je napovedal še več ukrepov, s katerimi bo Slovenija prihodnje leto rasla, po njegovih besedah pa učinki ne bodo takojšnji.