Janković je pojasnil, da se ni on dogovarjal za sklenitev pogodbe za nakup omenjenega zemljišča, prav tako pa je ni podpisal. "Sem pa kot takratni predsednik uprave seveda (so)odgovoren za vse aktivnosti družbe v obdobju, ko sem vodil Mercator," je zapisal.

Odzval se je tudi na poročanje medijev, da naj bi si kot predsednik uprave Mercatorja skupaj s preostalimi tremi ovadenimi preko prijateljskih podjetij protipravno pridobil okoli 100.000 evrov. Kot pojasnjuje Janković, je bil znesek v vrednosti 100.000 evrov plačan za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Ob tem Janković dodaja, da sklep o uvedbi sodne preiskave ne pomeni začetka sojenja, temveč zgolj to, da je sodišče dopustilo izvedbo preiskave, katere namen je zbrati dejstva in dokaze, ki so potrebni za odločitev, ali naj se vloži obtožnica ali pa naj se kazenski postopek ustavi. "Prepričan sem, da bo v preiskavi dokončno ugotovljeno, da ni nikakršnih dokazov za obtožbo," je še zapisal Janković.

Tožilstvo je zahtevo za sodno preiskavo zoper Jankovića in njegova nekdanja sodelavca Mitja Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD in zastopnika ciprskega podjetja Facim Borisa Milevoja vložilo 23. maja lani, o zahtevi pa je preiskovalna sodnica odločala 17. februarja letos.

Sodišče je takrat izdalo sklep, s katerim je uvedlo preiskavo, nato pa so se zagovorniki vseh obdolženih pritožili. Zunajrazpravni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je aprila zavrnil pritožbo obdolženih zoper sklep o začetku preiskave, zato je preiskava postala pravnomočna.

Janković, Marinšek in Brodnjak so osumljeni kaznivega dejana zlorabe položaja ali pravic po drugem odstavku 244. člena kazenskega zakonika. Ta pravi, da se v primeru pridobljene velike premoženjske koristi ali povzročene velike premoženjske škode pri kateri je storilec sebi ali komu drugemu pridobil premoženjsko korist ali povzročil premoženjsko škodo, storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Milevoju pa se očita kaznivo dejanje pomoči pri tem kaznivem dejanju. Ovadba naj bi sicer temeljila na reviziji, ki jo je v Mercatorju leta 2006 opravila revizijska hiša Deloitte in se nanaša na poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.

Za posojilne posle Grepa sem izvedel ta teden iz medijev

Janković poudarja, da niti po funkciji niti po časovnem sosledju ni mogel biti tisti, ki bi lahko predlagal spremembo namembnosti zemljišča v lasti podjetja Baza Dante. Kot v daljšem sporočilu za javnost še navaja Janković, je za posojilne posle družbe Grep izvedel šele ta teden iz poročanja medijev.

Ljubljanski župan danes v daljšem sporočilu odgovarja na nekatere medijske zapise o domnevnih spornih transakcijah v podjetjih, povezanih z njegovo družino, o domnevnih nepravilnostih pri spreminjanju namembnosti zemljišč, o sodni preiskavi zaradi Mercator centra v Nišu in o nadzoru v Lekarni Ljubljana.

(Foto: Bojan Velikonja)

O poslovnem odnosu med Mestno občino Ljubljana (MOL) in podjetjem Grep je Janković zapisal, da je občina s podjetjem sklenila pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo dvorane in stadiona v Stožicah. Izbrani zasebni partner je tako za 51-odstotni delež v projektu plačal 81 milijonov evrov in zgradil stadion, dvorano in 1300 parkirnih mest. Vse našteto je bilo po zagotovilih župana izvedeno, plačano in potrjeno s strani nadzora in supernadzora. Prav tako so pregled opravili tudi Davčna uprave RS (Durs), Računsko sodišče in nadzorni odbor MOL.

Kot poudarja Janković, je MOL družbi Grep plačal vse obveznosti skladno s pogodbo o javno-zasebnem partnerstvu in na podlagi izvedenih del. "Za posojilne posle družbe Grep sem izvedel šele ta teden iz poročanja medijev," piše župan. Ob tem se sprašuje, kako je mogoče, da bi Grep podjetju Baza Dante posodil milijon evrov, Baza Dante bi januarja 2012 ves sposojeni denar - skupaj z sedemodstotnimi obrestmi na letni ravni - vrnila, pri tem pa naj bi vseeno ostalo še 400.000 evrov v zasebnih žepih. "Tak račun se preprosto ne izide," je prepričan Janković.

Mirno pričakujem pristojni organ

"Povsem mirno pričakujem pristojni organ, ki bo končno preveril izvor mojega premoženja, po vseh namigovanjih in obtožbah pa pričakujem, da bo Durs končno izdal uraden dokument o preiskavi, na katerega se bom lahko tudi uradno odzval," je o domnevno spornih transakcijah še zapisal Janković.

O zemljiščih v lasti podjetja Baza Dante pa je župan med drugim navedel, da gre za del večjega območja urejanja, ki je bilo v dolgoročnem planu iz leta 1986 že zazidljivo in namenjeno inštitutom in univerzi. Znotraj tega območja, velikega 227.000 kvadratih metrov, pa se nahajajo tudi omenjena zemljišča.

Kot piše, je bila za območje že v dokumentu Prostorska zasnova MOL, ki ga je mestni svet MOL sprejel leta 2002, predlagana sprememba namembnosti iz dotedanje rabe v različne druge rabe. Gre za dokument, s katerim je MOL že pred leti začrtala strateške usmeritve razvoja prostora, s katerimi so bili na javnih razgrnitvah lastniki zemljišč tudi seznanjeni, navaja župan.

V prvi javni razgrnitvi občinskega prostorskega načrta MOL meseca marca 2008 je bila tudi formalno predlagana sprememba namembnosti v splošne stanovanjske površine, kar je mestni svet s sprejetjem prostorskega načrta julija 2010 tudi potrdil. Poleg sklepa Mestnega sveta je občina za spremembe prostorskega načrta pridobila tudi vsa potrebna dovoljenja pristojnih ministrstev, še poudarja Janković.

Kot navaja, torej niti po funkciji niti po časovnem sosledju ni mogel biti tisti, ki bi lahko predlagal spremembo namembnosti zemljišča v lasti podjetja Baza Dante. Namigovanja o njegovi vpletenosti v spremembo namembnosti zemljišč so zato po njegovem mnenju "neutemeljena in neresnična".

Janković še piše, da svojega premoženja ni nikoli skrival, prav tako nima razloga, da "bi se ga sramoval, saj je bilo pridobljeno na pošten način". "Zaupam v ustanove pravne države in že nekaj let pozivam pristojne organe, da opravijo svoje delo in na ta način omogočijo korektno obveščenost javnosti, ne pa njenega zavajanja z delnim 'uhajanjem' tajnih dokumentov," je v sporočilu za javnost še zapisal ljubljanski župan.