"Danes smo se dogovorili o načinu dela za oblikovanje socialnega sporazuma in verjamem, da bo poskus uspešen," je po seji ESS v Ljubljani dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

"Prizadevali si bomo, da bo sedem delovnih skupin začelo delati čim prej. Dogovorili smo se, da bodo sindikati in delodajalci svoje predstavnike sporočili do srede, potem pa bodo resorna ministrstva sklicala prve seje teh skupin," je pojasnil minister.

Po njegovih besedah bodo morale skupine delati precej intenzivno, do prve evalvacije njihovih dosežkov pa naj bi prišlo čez kakšen mesec dni. Tedaj bo tudi jasno, "kam gredo zadeve, ali skupaj ali narazen". "Če gredo skupaj, potem bomo ocenili tudi možnost, v kakšnem času lahko pride do končnega dogovora oz. ali je ta lahko dosežen nekje v juliju," je poudaril.

Minister namreč ne verjame, da bi bilo mogoče sporazum podpisati do 20. junija, kar je bil prvotni rok vlade. Zamik ga ne skrbi, saj je bil že sprejet zakon za uravnoteženje javnih financ, s katerim se začenja nujno varčevanje.

Generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole je z današnjim dogovorom o načinu dela po delovnih skupinah "zelo zadovoljen".

"Danes so izhodišča za socialni sporazum podpisale še ostale sindikalne centrale in to je tista prava popotnica za uspešna usklajevanja," je bil optimističen. Dokument izhodišč je namreč od danes naprej opremljen s podpisi vseh socialnih partnerjev.

Tudi Smole je sicer priznal, da je veliko dvomov v dosegljivost vladnega cilja podpisati sporazum do 20. junija, in sicer predvsem na sindikalni strani. Sam vendarle verjame, da bi dogovor lahko dosegli do konca prvotnega roka. "Treba je upoštevati, da smo delodajalci in sindikati začeli bipartitni dialog že na začetku tega leta, ko še ni bilo nove vlade," je opozoril.

Nov socialni sporazum bi moral biti podpisan nekje sredi julija, pa se je z ministrom Vizjakom strinjal predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi. Dodal je, da bo dogovor socialnih partnerjev odvisen od tega, kako različna bodo njihova stališča.

Kot je poudaril, je Pergam svoj predlog vsebine že pripravil, če bi njihove predloge upoštevali, pa bi bi bili dokument pripravljeni podpisati že danes. Težava pa je, da denimo predlogov delodajalcev še niso videli, je dodal.

Izhodišča za socialni sporazum s podpisi vseh socialnih partnerjev

Socialni partnerji od današnje prve seje o vsebini socialnega sporazuma pričakujejo predvsem dogovor o načinu dela. Strinjali so se, da ni verjetno, da bo do uskladitve prišlo do 20. junija. Kot novi rok se pojavlja začetek parlamentarnih počitnic. So pa danes preostali sindikati pristopili k podpisu izhodišč za sporazum.

"Pričakujem, da bomo oblikovali način dela in delovne skupine," je pričakovanja pred prvo sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) o vsebini novega socialnega sporazuma strnil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

Kot je poudaril, dokument, kot je socialni sporazum, vključuje številna področja. "Nesmiselno bi bilo, da se na istih delovnih skupinah pogajamo o problematiki šolstva in delovanju pravne države," je opozoril.

Vladna stran je zato po njegovih besedah že pripravila predlog pogajalskih skupin, in sicer "na zelo visoki ravni". V skupinah naj bi bili namreč državni sekretarji oz. kot njihovi namestniki direktorji direktoratov.

Na vprašanje, ali verjame, da jim bo glede na zamujene roke, postavljene v izhodiščih za socialni sporazum, dokument uspelo podpisati do 20. junija, kot si želi vlada, je odgovoril, da je zamik z nepristopom k podpisu izhodišč povzročila sindikalna stran.

Vizjak kljub temu ostaja optimist. "Mislim, da lahko to nadoknadimo," je dejal. skladno s tem pričakuje, da bi lahko nov socialni sporazum uskladili in podpisali do parlamentarnih počitnic, torej dober mesec dni pozneje od prvotnega vladnega roka.

Igor Antauer od tokratnega srečanja ne pričakuje veliko

Generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije Igor Antauer je pred začetkom seje ESS dejal, da od tokratnega srečanja ne pričakuje veliko. Izrazil je upanje, da bodo dosegli dogovor "za dovolj konkretne postopke za delo na socialnem sporazumu".

V zvezi s predlogom vsebine dokumenta, ki ga je vlada že posredovala delodajalski in delojemalski strani, je poudaril, da je za dodelati in da delodajalci pričakujejo nekoliko več pospeškov za gospodarstvo.

Tudi on pa je skeptičen glede realnosti vladnega cilja sporazum uskladiti in podpisati do 20. junija. "Verjetnost za to je zelo majhna," je menil.

Semolič si želi dogovora o aktivnostih in dinamiki usklajevanja vsebine sporazuma

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je poudaril, da si danes želi dogovora o aktivnostih in dinamiki usklajevanja vsebine sporazuma, saj mora biti to usklajeno med vsemi socialnimi partnerji.

Vladnega osnutka vsebine dokumenta ni želel komentirati, saj ima "vlada pravico, da poda svojo ponudbo, kot jo bodo tudi sindikati in delodajalci". "Stvar dialoga med nami pa je, kaj od tega, kar ponuja vsak od nas, bo sprejeto kot skupen projekt," je dodal.

Glede dosegljivosti vladnega roka pa je bil najbolj v dvomih od vseh: "Ker se že toliko poznamo, lahko rečem, da ni realno pričakovati, da bi v enem mesecu naredili tisto, kar želimo narediti. Gre za zelo obširen projekt s številnimi področji, ki so razmeroma konfliktna tudi med nami. Tako da sprejem sporazuma do konca junija zagotovo ni realen."

Ob začetku seje pa so predstavniki ZSSS, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in Neodvisnih sindikatov Slovenije podpisali izhodišča za socialni sporazum, saj tega pred uskladitvijo zakona za uravnoteženje javnih financ niso želeli storiti. S tem je dokument izhodišč od danes opremljen z vsemi podpisi.