Podatki iz letnega poročila policije za lansko leto kažejo, da je ta lani obravnavala 416 primerov odvzema mladoletne osebe, kar je 114 več kot leto prej. Prav tako je bilo več primerov pobegov otrok od doma. Leta 2010 so jih zabeležili 80, leta 2011 pa 115.

Izkušnje iz preteklih let so pokazale, da so, kot je policija že večkrat pojasnila, vzroki za pobeg različni, vendar gre najbolj pogosto za konflikte v domačem okolju, denimo zaradi neuspehov v šoli. Starejši mladoletniki pa pobegnejo od doma, da bi svobodno lahko počeli, kar želijo, denimo odšli na izlet s prijatelji.

To je storila tudi trojica mladoletnikov, ki so aprila odšli "na počitnice", staršem pa dejali, da gredo na ekskurzijo s šolo, ki je seveda ni organizirala. Po več dneh iskanja, so se sami javili bližnjim:

Izginuli avanturisti poležavali na plaži

Otroci se sicer ponavadi v zelo kratkem času domov vrnejo sami ali jih izsledijo starši, pogosto že istega dne. Primerov, ko otroke pogrešajo več kot nekaj dni, je malo.

V Sloveniji je poleg omenjenega letos najbolj odmevala akcija iskanja tako imenovane koroške deklice. Policija je deklico iskala leto dni in jo nazadnje našla pri babici.

S problematiko pogrešanih otrok se spopadajo tudi v Evropi. Evropska organizacija za pogrešane otroke bo dan obeležila z začetkom kampanje za večjo prepoznavnost evropske telefonske številke za pogrešane otroke 116 000, ki v Sloveniji še ne deluje. Trenutno deluje v 16 državah EU pokazalo pa se je, da pomaga družinam soočiti se z otrokovim izginotjem. Leta 2011 so se ukvarjali z več kot 3000 primeri pogrešanih otrok, število primerov, kjer primeri presegajo zgolj eno državo pa naraščajo.

V Evropi zadnja leta najbolj odmeva izginotje angleške deklice Madeleine McCann, ki je leta 2007 izginila na Portugalskem.