10. Univerzi in raziskovanju "vrnili" 34 milijonov

Zaradi dogovora s sindikati je v proračunu 2012 nastala 124-milijonska luknja, za katero ni znano, kako jo bo vlada zapolnila. Nekaj prerazporeditev v okviru predlaganega rebalansa je vladna koalicija v parlamentu vendarle že izvedla. Tako so očitno pod pritiskom kritik megaministrstvu Žige Turka za izobraževanje, znanost in kulturo "vrnili" približno 34 milijonov evrov.

9. V Janševem kabinetu zvišali plače, ker delajo za tri

Po podatkih Janija Möderndorferja so za marčevske plače 18 zaposlenih v kabinetu Janeza Janše porabili 70.000 evrov, za aprilske plače enakega števila ljudi pa kar 115.000 evrov. To enormno povečanje plač v svojem kabinetu, ki nikakor ne gre skupaj z Virantovim zakonom o plačah v javnem sektorju, je Janša poskušal pojasniti s tem, da so ukinili nekatere druge službe in zato ljudje v njegovem kabinetu delajo za tri.

8. Mediacije med Janšo in Berglundom ne bo; Janši je oddaja spremenila življenje

Stranke v sodnem postopku zaradi oddaje Resnica o Patrii so odklonile mediacijo, h kateri jih je povabilo ljubljansko višje sodišče. Na omenjenem sodišču so pojasnili, da bodo zato zadevo zdaj obravnavali po rednem postopku.

7. Kabinet ne bi objavil Janševega računa za letalo

„Račun je bil izstavljen in plačan. Ne vidimo pa razloga, zakaj bi ga javno objavili.“ Tako se je v ponedeljek glasil odgovor kabineta predsednika vlade Janeza Janše po tem, ko smo ponovno zahtevali vpogled v račun, s katerim naj bi Janša plačal 9500 evrov vreden najem zasebnega letala.

6. Poglejte, kako se je Evropa spreminjala od leta 1000 do 2003

Spreminjale so se meje, teritoriji, okupirane države, sodelovanja in povezave med narodi, in še in še – vse to je Evropa doživela v svoji zgodovini. Koliko vsega tega se je pripetilo v tisoč letih, lahko vidite v tri in pol minute trajajočem posnetku.

5. Virant: Odnos SDS do Brejca po oktobru 2011 je nerazumljiv, neetičen in nesprejemljiv

Dolgoletni vidni član SDS Miha Brejc je izstopil iz stranke. Odnosi med Brejcem in predsednikom SDS Janezom Janšo so se močno poslabšali, ko se je svojega strankarskega projekta lotil Gregor Virant, sicer Brejčev zet, kljub temu, da je Brejc zanikal sodelovanje pri nastajanju nove stranke.

4. Slovenski policisti morda preprečili, da bi razneslo eksploziv v Parizu

Epicenter največje akcije slovenske policije je bil na Gorenjskem, od koder je največ osumljenih in priprtih. Dnevnik pa je izvedel še šokanten podatek: v sklopu mednarodne operacije je naša policija odločilno prispevala k temu, da morda ni počilo celo v Parizu.

3. Will Smith novinarju prisolil zaušnico, ko ga je skušal poljubiti na usta

Da se na rdečih preprogah zgodi marsikaj, že vemo. Bolj redko pa lahko vidimo, da bi zvezdnik na njej novinarju primazal zaušnico. In ravno to se je zgodilo na moskovski premieri filma tretjega dela Možje v črnem, kjer je Will Smith ukrajinskega novinarja najprej odrinil, nato pa mu še primazal zaušnico, ker ga je ta skušal poljubiti. In ker je bilo tam veliko predstavnikov medijev, dogodek ni ušel kameram.

2. Janševi razkrili račun za letalo, ne pa tudi plačilnega naloga

Če so v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše še v ponedeljek zatrjevali, da za objavo računa, ki bi dokazoval plačilo najema zasebnega letala za vrnitev iz Grčije, ne vidijo razloga, so si včeraj očitno premislili. Posredovali so nam namreč račun, ki ga je Janši v ponedeljek, 7. maja, izstavilo podjetje RB Zračne črte, pri katerem je predsednik vlade tri dni prej najel letalo.

1. Janša iz Grčije z letalom ciprskega podjetja

Lastnik letala socata TBM 850, s katerim se je predsednik vlade Janez Janša 4. maja skupaj z družino predčasno vrnil z dopusta v Grčiji, je po javno dostopnih podatkih ciprsko podjetje Gaznafta Investments Limited, katerega direktor je poslovnež Ivan Pušnik. Vse več podatkov kaže, da so šli v RB Zračne črte Janši pri najemu letala močno na roko.

Preglede preteklih tednov najdete tukaj.