Kot je v svojem nagovoru dejal Gorenak, so države v regiji Zahodnega Balkana v zadnjem obdobju izvedle številne reforme na področju notranjih zadev in so danes v različnih fazah približevanja EU. Dosedanji napredek na področju varnosti in spremenjene okoliščine pa predstavljajo "osnovo poslanstva" konference Brdo proces in tudi bodočih aktivnosti, je povedal.

Po ministrovih besedah so tudi pretekle aktivnosti temeljile predvsem na prenosu dobrih praks in evropskih standardov. Na konferenci, ki poteka na Brdu pri Kranju, je izpostavil tudi iniciative, ki izhajajo iz letnih konferenc na Brdu in so privedle do konkretnih rezultatov ter izboljšanega sodelovanja. Ena takih iniciativ je denimo povezano sodelovanje strokovne ravni, med drugim na področju protiterorizma.

Grožnje varnosti ne upoštevajo meddržavnih meja

Varnost je ena sama in si jo delimo vsi, grožnje tej varnosti pa ne upoštevajo meddržavnih meja, je poudaril Gorenak in dodal, da si regija Zahodnega Balkana teh meja z državami članicami EU že dolgo ne deli več, zato brez prizadevanja za "celovitost in povezanost skupnega varnostnega območja" tudi ni varnosti.

Kot je še povedal, ravno področje notranje varnosti postaja vse bolj ključno za proces približevanja držav kandidatk in potencialnih kandidatk za članstvo v EU. Ob tem je minister izrazil tudi željo, da bi "v prihajajočem obdobju, ključnem za predpristopni proces in s tem tudi za celovitost evropske notranje varnosti", Brdo proces deloval kot povezovalni forum v skupnem interesu držav.

Ključni temi konference sta poleg regionalnega sodelovanja in zagotavljanja koordinirane pomoči EU v okviru izpolnjevanja pogojev iz predpristopnega procesa še učinkovito uravnavanje mešanih migracijskih tokov na in preko držav Zahodnega Balkana ter zaščita prič na Zahodnem Balkanu.

Skupni interes sodelujočih ostaja približevanje držav regije in članstvo v EU

Po nagovoru ministra je sledila tudi začetna razprava notranjih ministrov in ministric z regije, ob robu razprave pa je Gorenak še izpostavil ključne točke prvega dela konference. Kot je dejal, skupni interes sodelujočih ostaja približevanje držav regije in članstvo v EU, z namenom doseganja koordiniranega in učinkovitejšega procesa izpolnjevanja kriterijev držav kandidatk ter potencialnih kandidatk pa so pripravljeni tudi nadgraditi medsebojno sodelovanje. Kot pomemben element tega procesa je Gorenak med drugim omenil še delitev znanja in izkušenj med državami.

Gorenak se je ob robu procesa Brdo danes srečal s črnogorskim kolegom Ivanom Brajovićem. Zagotovil je, da je Slovenija tudi v prihodnje pripravljena nuditi pomoč in sodelovanje svojih strokovnjakov pri izvedbi reform, nujnih za čim hitrejši napredek Črne gore pri vključevanju v evropske integracije, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

S kosovskim kolegom Bajramom Rexepijem sta se med drugim pogovarjala o krepitvi sodelovanja na področju migracij ter se dogovorila za sklenitev sporazuma na področju preprečevanja organizirane kriminalitete.

Zadnje bilateralno srečanje, ki ga je danes imel minister Gorenak, je bilo srečanje z makedonsko notranjo ministrico Gordano Jankulosko. Strinjala sta se, da je sodelovanje med državama na področju notranjih zadev odlično, in se dogovorila, da bi sodelovanje nadgradili z novim sporazumom o policijskem sodelovanju.

Na Brdu pri Kranju je sicer že v četrtek potekala vmesna ministrska konferenca o vzpostavljanju pogojev za ustanavljanje skupnih preiskovalnih skupin za potrebe boja proti trgovini z ljudmi v Jugovzhodni Evropi.