Predsednik republike, ki je dejanja hrvaške vlade označil za "neprijetno in nepričakovano iritacijo", je na današnjem pogovoru s primorskimi gospodarstveniki v okviru obiska Mestne občine Koper vlado v Zagrebu posvaril, "da bi morala v položaju, v katerem je, tik pred ratifikacijami pristopne pogodbe in vstopom v Evropsko unijo, zelo paziti na svojo verodostojnost in na to, da se ves čas razume, da kar počne, počne v dobri veri".

Kot je poudaril, ne sme nastati občutek, da je v ozadju neke vrste zvijačnost. "Presenečenje, ki smo ga doživeli ob vesteh o nekem tajnem sklepu hrvaške vlade, je seveda postavilo nek dvom, je ustvarilo nek vtis, da se dogaja neka zvijačnost, da se dogaja nekaj slabega, nekaj, kar smo že upali, da je za nami," je dodal.

Zato bi bilo po njegovih besedah dobro, da Zagreb "razume, da mora tovrstno prakso pustiti za sabo in če so kakšne stvari odprte, da bi bilo dobro, da se o njih zelo odprto, zelo direktno pogovarja s Slovenijo kot partnersko državo in kot državo, s katero bo skupaj v Evropski uniji".

Pobudo o prekinitvi arbitražnih aktivnosti, ki jo je dal odvetnik Danijel Starman, pa je predsednik ocenil kot nerealno, čeprav možnosti tovrstnega dogovora v prihodnosti po njegovem ne gre povsem izključiti.

Premiera obeh držav, Janez Janša in Zoran Milanović, sta v torek v Mariboru sicer zagotovila, da obe vladi spoštujeta že dogovorjene zaveze v zvezi z vprašanjem nekdanje podružnice LB v Zagrebu. Milanović je potrdil, da bo Hrvaška spoštovala zaveze iz pogajanj o četrtem poglavju o prostem pretoku kapitala oktobra 2010, ko je potrdila pripravljenost na nadaljevanje pogajanj o tem vprašanju pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS).

Do zadnjega zapleta je prišlo, ko je hrvaška vlada aprila potrdila pooblastila Privredni banki in Zagrebški banki za njuni tožbe na hrvaškem sodišču proti LB in NLB. Hrvaška vlada je nato to odločitev sicer umaknila, odločitev pa utemeljila s pojasnilom, da je s pravnega vidika pooblastilo odveč, ker je hrvaško vrhovno sodišče leta 2009 presodilo, da lahko omenjeni banki v imenu hrvaške vlade vodita postopek proti LB in NLB.