Pobudo za referendum o zakonu za uravnoteženje javnih financ je podprlo 4753 volivk in volivcev, prvopodpisani je predsednik Policijskega sindikata Slovenije Zoran Petrovič. Referendumsko vprašanje, ki ga predlagajo policisti, se glasi: Ali ste za to, da se uveljavi zakon za uravnoteženje javnih financ, ki ga je na seji 11. maja 2012 sprejel DZ?

Predsednik DZ mora v sedmih dneh po vložitvi pobude določiti rok za zbiranje podpisov. Vladna stran je v primeru referenduma napovedala ustavno presojo referendumske pobude. Rok za zbiranje podpisov se izteče v nedeljo, 3. junija. Zahtevo za razpis referenduma lahko vloži najmanj 40 tisoč volivk in volivcev, to pa najpozneje v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Od 222 milijonov evrov prihranka na račun prejemkov javnih uslužbencev 134 milijonov

Policijska sindikata v pogajanjih z vlado nista popuščala

Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije sta tako kot večina drugih sindikatov javnega sektorja napovedala stavko in jo tudi izvedla 18. aprila. Vendar pa policijska sindikata v pogajanjih z vlado nista popuščala glede plač in drugih prejemkov zaposlenih v policiji in na ministrstvu za notranje zadeve.

Stavko so v teh dneh še zaostrili, ker niso dobili odgovora vlade na njihove stavkovne zahteve, zatrjujejo v sindikatih. Po besedah predsednika sindikata policistov Zorana Petroviča ne drži, da ne bi pokazali interesa za iskanje kompromisa. Kot je dodal, so soglašali s kar 13 od 18 ukrepov.

To je letos že druga referendumska pobuda policijskih sindikatov. Policijski stavkovni odbor je namreč 20. aprila v DZ vložil pobudo za začetek postopka razpisa zakonodajnega referenduma o noveli zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Novela predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Poslanci niso navdušeni

Poslanske skupine nad odločitvijo obeh policijskih sindikatov, ki sta danes v DZ vložila pobudo za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, niso navdušene in jo obžalujejo. Hkrati pa priznavajo, da je to njihova pravica oz. možnost, ki so jo pač izkoristili.

Iz Pozitivne Slovenije so sporočili, da nad odločitvijo policijskih sindikatov niso presenečeni glede na način, kako je vlada vodila dialog s socialnimi partnerji oz. sindikati. Vseeno pa v stranki pobude ne podpirajo, "saj pomeni preložitev izvrševanja pravkar sprejetega rebalansa državnega proračuna za letošnje leto in nadaljevanje sedanjega načina proračunskega financiranja". Upajo pa, da bo vlada pobudo razumela kot sporočilo obeh sindikatov, da mora z njima nadaljevati stavkovna pogajanja in jih tudi zaključiti oz. skleniti stavkovni sporazum.

SDS brez komentarja

V SDS današnje vložitve referendumske pobude niso komentirali, dejali so le, da njihovo stališče ostaja enako, kot ga je pred okoli 14 dnevi na novinarski konferenci predstavil njihov poslanec Marko Pogačnik. Poslanec je takrat poudaril, da bodo morali biti v primeru, če ukrepi ne bodo sprejeti, rezi v prihodnosti še bolj drastični, socialne razlike pa bodo še večje.

Vodja poslancev SD Janko Veber je dejal, da je vložitev podpisov legitimna pravica policistov.

Vodja poslanske skupine Državljanska lista Rihard Braniselj pravi, da obžalujejo, da je do tega prišlo. Po njegovem mnenju to ni bilo potrebno, a "to je demokracija".

Vložitev podpisov prav tako obžalujejo v poslanski skupini SLS. Kot pravi njen vodja Mihael Prevc, še vedno upajo, da se bodo vlada in sindikati v petek dogovorili in da bodo podpise umaknili. Po njegovih besedah se namreč v poslanski skupini bojijo časovnega zamika uveljavitve zakona, ki bi omogočil prihranek, saj je vsak dan dragocen. Prevc je sicer prepričan, da ustavno sodišče referenduma o omenjenem zakonu ne bo dovolilo. Ob tem je tudi napovedal, da bodo koalicijske poslanske skupine vložile zahtevo za ustavno presojo, a še niso dogovorjeni, kdaj bodo to storili.

"Vsak izgubljen dan katastrofa za Slovenijo"

Po mnenju vodje poslanske skupine NSi Mateja Tonina je dejanje policijskih sindikatov za Slovenijo zelo slabo. "Vsak dan, ki ga izgubimo do uveljavitve zakona o uravnoteženju javnih financ, je katastrofa za Slovenijo," je dejal Tonin.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pravi, da je to možnost, ki so jo sindikalisti izkoristili. "Nisem pa prepričan, da je to dobra oziroma prava odločitev," je dejal. Jurša upa, da so temeljito razmislili, kakšno odgovornost so s tem prevzeli. V to, da bodo potrebne podpise zbrali, ne dvomi, ali bo referendum uspel, pa je po njegovih besedah drugo vprašanje.