Parlamentarna odbora za obrambo in zunanjo politiko sta se že danes pred vladno sejo seznanila z namero o sodelovanju Slovenije v opazovalni misiji ZN v Siriji. Vsi člani odborov, ki so sodelovali v razpravi, so napotitev slovenskega opazovalca v Sirijo podprli, jih je pa več opozorilo na slabe varnostne razmere v državi.

Kot so sporočili iz Ukoma, je Sekretariat ZN države članice za napotitev opazovalcev v misijo zaprosil v noti z dne 27. aprila 2012. Misija v Siriji bo v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 2043 sprva štela 300 opazovalcev, kasneje pa jo je možno povečati. Opazovalci v Siriji nadzorujejo uresničevanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige Kofija Annana.

Obrambni minister Aleš Hojs je članom parlamentarnih odborov danes pojasnil, da je Slovenija ZN že sporočila ime svojega kandidata za misijo, in sicer gre za podpolkovnika. Imena ni navedel. Dejal je, da je bil odziv članic ZN zelo velik in da so vsa mesta v misiji praktično že zasedena. Ob tem je priznal, da je bila Slovenija s prijavo pozna in zato ni zagotovljeno, da bo njen kandidat sprejet v misijo.

Zunanji minister Karl Erjavec pa je dejal, da naj bi bil morebitni slovenski opazovalec v misijo napoten v prvem naslednjem možnem terminu za napotitev skupin opazovalcev.

Slovenska vojska je trenutno dejavna v šestih različnih mednarodnih operacijah oz. misijah Nata, EU in Združenih narodov, tako da bi bilo sodelovanje v misiji Unsmis njena sedma operacija. V silah Isaf v Afganistanu je 86 pripadnikov, v silah Kfor na Kosovu 298, v Bosni in Hercegovini 18, v misiji Unifil v Libanonu 14, v misiji Untso na Golanski planoti trije, enako tudi v misijah Nata v Srbiji in Makedoniji, v protipiratski operaciji Atalanta pred obalo Somalije pa je en pripadnik.