Tožilstvo BiH je v sklepni besedi, ki jo je na sojenju predstavilo minuli teden, za Kosa zahtevalo najvišjo možno kazen - 45 let zapora.

Kosov odvetnik Duško Tomić pa je danes zatrdil, da njegov klient ni zagrešil genocida, kot mu očita obtožnica. Po njegovih besedah je Kos Slovenec in če bo obsojen za genocid, bo odgovornost nosila Slovenija.

Po Tomićevih besedah v sodniškem svetu sedi mednarodni sodnik iz Slovenije Mitja Kozamernik, ki bo predvidoma sodeloval pri sprejetju odločitve, ali je pripadnik njegovega naroda storil genocid v BiH, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Tomić se je ob tem vprašal, kakšen motiv naj bi Kos imel za genocid. "Posameznik ne more storiti genocida, temveč institucije države. Ni razloga, zaradi katerega bi Kos kot Slovenec, pred tem pa tudi pripadnik HVO in vojske BiH, storil genocid," trdi njegov odvetnik, kot navajajo mediji v BiH.

Kot olajševalno okoliščino pa je Tomić izpostavil, da se je Kos branil z resnico oziroma da ni zanikal sodelovanja v zločinu nad Bošnjaki v občini Zvornik, poroča Tanjug.

Preveril, ali je kdo preživel streljanje

Poleg Kosa so sicer obtoženi še Stanko Kojić, Vlastimir Golijan in Zoran Goronja, ki so kot pripadniki 10. diverzantskega odreda vojske Republike srbske streljali na bošnjaške ujetnike. Kos in Kojić naj bi glede na obtožnico med pobitimi Bošnjaki še preverila, ali je kdo preživel streljanje. Če sta koga našla, sta ga pokončala s strelom v glavo.

Kosa, ki ima slovensko državljanstvo in državljanstvo BiH, so prijeli aprila 2010 na hrvaško-srbski meji in ga nato predali BiH. Zaradi sodelovanja pri pokolu v Srebrenici je bila za njim razpisana mednarodna tiralica.

V nadaljevanju sojenja naj bi svoje sklepne besede predstavili še preostali trije soobtoženi. Sodišče pa naj bi zatem sporočilo, kdaj je mogoče pričakovati razsodbo prvostopenjskega sodišča, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.