Glede na dogovor, ki ga je vlada dosegla s socialnimi partnerji in ga je doslej podpisalo 21 od 33 sindikatov javnega sektorja, se bodo plače z junijem znižale za osem odstotkov, hkrati pa se bodo odpravila plačna nesorazmerja.

Regres za letni dopust javnim uslužbencem bo letos odvisen od plačnega razreda. Najvišji regres bodo prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov.

Znižali se bodo tudi stroški prevozov na delo, in sicer bo nadomestilo pripadlo zaposlenim glede na razdaljo od kraja bivališča do delovnega mesta, če ta razdalja znaša več kot dva kilometra. Kilometrina bo znašala osem odstotkov cene bencina. Javni uslužbenci pa bodo odslej lahko koristili največ 35 dni letnega dopusta.

Kot so danes pojasnili na ministrstvu, je bil namen današnjega sestanka realizacija dogovora o ukrepih na področju plač, šlo pa je za povsem pravna vprašanja glede uskladitve aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor ter besedil aneksov h kolektivnim pogodbam dejavnosti oziroma poklicev. Anekse k kolektivnim pogodbam dejavnosti morajo vlada in sindikati podpisati najpozneje v četrtek.