Zato ZNP poziva Programski svet RTVS, naj opravi razpravo o dogajanju na MMC in "zagotovi enakopravno in nediskriminatorno delo vsem novinarjem na javnem zavodu".

V ZNP tudi poudarjajo, da je Radiotelevizija Slovenija javni zavod in kot tak "v lasti vseh državljanov, zlasti plačnikov RTV prispevka in da si ga ne more lastiti zgolj ena politična oziroma interesna skupina novinarjev".

Apelirajo tudi na varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik, naj z vso skrbjo in resnostjo obravnava dogajanje na RTVS.

Včeraj smo sicer poročali o tem, da je Uroš Urbanija vložil kazensko ovadbo zoper Marka Fillija in devet novinarjev MMC-ja.

DNS skrbi javni obračun z nekaterimi novinarji MMC

Odzvali so se tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), ki prav tako "z veliko zaskrbljenostjo" spremlja javni obračun z nekaterimi novinarji MMC RTV. "Diskreditacija se načrtno dogaja na podlagi njihove zasebne, po njihovih pričevanjih prirejene in ponarejene, korespondence, ki jo je nekdo z natančno zastavljenim ciljem lansiral v javnost," pišejo pri DNS in dodajajo, da je "takšno dejanje obsojanja vredno, saj gre za vdor v komunikacijsko zasebnost, ki je ustavno zaščitena kategorija".

"Gre torej za očitno zlorabo osebne korespondence, ki je postala orodje, novinarji pa sredstvo, s katerim nekdanji odgovorni urednik MMC Uroš Urbanija obračunava z vodstvom RTV," opozarjajo pri DNS in dodajajo, da je tudi "povsem očitno, da je vložena ovadba zoper novinarje osebni obračun Urbanije s tistimi nekdanjimi podrejenimi, ki so mu večkrat očitali kršitev profesionalnih standardov".

Da gre za obliko pritiska in politične diskvalifikacije po njihovem kaže tudi dejstvo, da Urbanija novinarjem med drugim očita tudi hudodelsko združevanje in ogrožanje varnosti. "V tem primeru je zelo pomembno, da so novinarji MMC, ki se z Urbanijo niso strinjali, v času konfliktov želeli situacijo razčistiti najprej znotraj hiše. Že takrat bi moralo vodstvo RTV v skladu s pristojnostmi poseči v situacijo in jo razčistiti, tako pa jo je predolgo le opazovalo," poudarjajo in dodajajo, da gre za "mlade kolege, ki jim nikakor ne moremo očitati kakršnihkoli navezav na najrazličnejša 'ozadja'." Od vodstva javnega zavoda RTV Slovenija društvo DNS zato zahteva, da jih pred javnim linčem zaščiti.

Pri DNS še spominjajo, da so že "ob statutarnih spremembah na RTV, s katerimi je bila ukinjena funkcija odgovornega urednika MMC, ki jo je takrat opravljal Uroš Urbanija, opozorili, da je način, na katerega se je vodstvo javnega zavoda lotilo sprememb, sporen". Že takrat bi se po njihovem mnenju moralo "zelo jasno opredeliti, ali so se pod urednikovanjem Urbanije dogajale kršitve profesionalnih novinarskih in programskih standardov RTV Slovenija, na to je ves čas opozarjal del novinarjev MMC, prav ti pa so zdaj tarča diskreditacij nekdanjega odgovornega urednika".