Med ovadenimi ni niti ene osebe, ki bi bila odgovorna oseba Radia Krke, dve osebi pa sta celo mladoletni. Nihče od ovadenih ni bil ovaden zaradi pisanja prispevkov, temveč za komentarje na forumu spletne strani Radia Krke.

Z informacijo, da so ovadili samo uporabnike spletne strani, ki so se prispevke odločili komentirati, Balažkova ni bila zadovoljna, saj je prepričana, da bi morali biti med ovadenimi tudi odgovorni urednik in avtorji člankov, ki so jih ovadeni uporabniki komentirali.

"Vztrajala bom pri ovadbi zoper odgovorne na Radiu Krka, saj so vedeli, kaj objavljajo. V mojih očeh so oni največji krivci,“ je za Žurnal24 povedala Balažkova.

"Radio Krka je takrat objavljal nepreverjene informacije, ki so vse Rome obsojale in obtoževale, hkrati pa je dovolil, da so ljudje objavljali komentarje zoper romsko skupnost z izrazito žaljivo in nacionalistično vsebino, s čimer so spodbujali in podžigali še večjo rasno nestrpnost. Ob tem moram povedati, da so komentarji dobrodošli, pa tudi kritike, če so upravičene. Tudi sama pokritiziram dejanja posameznikov v romski skupnosti, ne morem pa dopuščati žalitev vsevprek, zato je prav, da tisti, ki širijo rasno nestrpnost, tudi za to odgovarjajo. Kot naj odgovarja za kaznivo dejanje tudi vsak Rom, ki prestopi mejo zakona. Da pa bo kaznovan, morajo poskrbeti ustrezne ustanove oziroma službe," je zadevo pred dnevi komentirala Balažkova v Dolenjskem listu.

Robert Erjavec:  Opozarjamo na realno problematiko

Robert Erjavec, voditelj na Radiu Krka, nam je očitke Balažkove odločno zanikal. "V našem poročanju nismo uporabljali nepreverjenih informacij, smo pa opozorili na pomembne zadeve v zvezi z urejanjem romskega naselja.“

Povedal je tudi, da država v zvezi z romsko problematiko na Dolenjskem ni storila ničesar in da vse prelaga na lokalno raven. Sicer tudi sam obsoja nestrpnost, a meni, da pretirana strpnost služi za zatiskanje oči pred realnimi težavami.

V Novem mestu v zadnjih letih večje število podobnih prijav

Na Policijski upravi Novo mesto pravijo, da so v zadnjih letih obravnavali že več podobnih prijavljenih kaznivih dejanj. "V večini primerov gre za sume kaznivih dejanj, ki so bila storjena prek elektronskih medijev, največkrat na spletnih forumih," je pojasnila predstavnica za stike z javnostjo Alenka Drenik.

Za javno spodbujanje ali razpihovanje narodnostnega, rasnega, verskega ali drugačnega sovraštva, razdora ali nestrpnosti 297. člen kazenskega zakonika predvideva do dve leti zaporne kazni. Pri tem oddaja tretji odstavek, da se v primeru kršitve z objavo v sredstvih javnega obveščanja kaznuje tudi urednik.