XIV. dalajlama Tenzin Gyatso je Maribor prvič obiskal aprila 2010, pred tem pa se je julija 2002 mudil v Ljubljani. Tokrat so ga povabili na pobudo Mestne občine Maribor in župana Kanglerja, ki v sredo in četrtek prirejata srečanje z naslovom Maribor za mir.

Dalajlama je pred zbranimi novinarji na letališču povedal, da bi med obiskom v Mariboru rad spregovoril o težavah, s katerimi se sooča človeštvo. "Večino teh težav smo ustvarili sami. Logično je, da jih lahko sami tudi odpravimo," je dejal. Obenem je poudaril, da človek kljub različnim težavam nikoli ne sme izgubiti upanja, temveč mora vedno ostati optimističen.

V Maribor je pripotoval z Dunaja, z letališča pa so ga odpeljali v hotel v središču mesta, kjer bo med tridnevnim obiskom bival. Danes nima predvidenih nobenih dogodkov.

V sredo bo sodeloval na mednarodni konferenci Out of the Box, na kateri bodo govorili o inovativnih pristopih k izboljšanju kulture bivanja, ter v Dvorani Tabor predaval o ohranjanju duševnega miru. V četrtek pa bo skupaj s še nekaterimi Nobelovimi nagrajenci za mir razpravljal o pomenu dialoga in solidarnosti v času splošne krize.

Skoraj 77-letni dalajlama, ki si je za svojo politiko nenasilnega upora leta 1989 prislužil Nobelovo nagrado za mir, živi v izgnanstvu od leta 1959, ko je po neuspešni vstaji Tibetancev proti kitajski nadvladi pobegnil v Indijo.

Ves čas potuje po svetu in širi svoje sporočilu o miru in nenasilju, Peking pa ga obtožuje, da si prizadeva za neodvisnost Tibeta. Do nedavnega je bil tudi politični vodja Tibetancev, a je lani zaprosil za razrešitev s položaja vodje tibetanske vlade v izgnanstvu in ostal (le še) verski voditelj Tibetancev.