Na popoldanski slovesnosti v Mariboru bosta zbrane nagovorila minister za obrambo Aleš Hojs, zbrane bo nagovoril tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič.

Že dopoldan pa bo slovesnost potekala tudi na Generalštabu Slovenske vojske, kjer bodo podelili priznanja ministrstva za obrambo, tistim, ki bo bili povišani, pa bodo izročili čine. Danes bodo v preddverju obrambnega ministrstva odprli tudi priložnostno razstavo vojaških kovancev, so zapisali na spletni strani Slovenske vojske.

V Slovenski vojski se letos sicer spominjajo 22. obletnice začetka svojega delovanja z ustanovitvijo Manevrske strukture narodne zaščite, 15. obletnice sodelovanja v mednarodnih misijah ter desetletnice začetka poklicnega opravljanja vojaške službe.

V stalni sestavi 9199 ljudi

V stalni sestavi Slovenske vojske je bilo po podatkih iz februarja letos 7578 pripadnikov in 1621 pogodbenih rezervistov, skupaj torej 9199 ljudi. V stalno sestavo Slovenske vojske pa spadajo tudi vojaški uslužbenci, teh je 621, civilne osebe, ki jih je 469, ter 20 uradnikov. Vojakov je 3291, podčastnikov 2025, častnikov pa 1152, piše na spletni strani Slovenske vojske.

Slovenska vojska ima trenutno le dva zaposlena z generalskim činom. To sta generalmajor Alen Geder in kontraadmiral Renato Petrič. Admiralski čin namreč spada v stopnjo generalskih činov. Nekaj je sicer nekdanjih pripadnikov SV z generalskim činom. Najvišji čin imata generalpodpolkovnik Albin Gutman in Iztok Podbregar, generalmajorja pa sta še Ladislav Lipič in Janez Slapar.

Slovenska vojska že 15 let sodeluje v mednarodnih operacijah

Polkovnik Glavaš: Delo v Afganistanu je bilo odlično opravljeno, izkušnje so neprecenljive