Janša je po srečanju z Milanovićem dejal, da je vesel zagotovila, da vse ostaja tako, kot je bilo dogovorjeno, ko se je hrvaška pogajala z Evropsko unijo. Hrvaški premier pa je zagotovil, da njegova vlada spoštuje vse, kar je sprejela prejšnja vlada v procesu s pogajanj. "Vprašanje Ljubljanske banke smo zelo hitro in lahko rešili," je poudaril Milanović.

Tudi slovenska stran je danes povedala, da spoštuje vse zaveze, ki sta jih dala prejšnja vlada ali slovenski parlament v zvezi z reševanjem vprašanja meje ali drugih vprašanj.

"Ko gre za vprašanje nekdanje podružnice Ljubljanske banke oz. morebitnih groženj, ki iz tega naslova grozijo bilanci Nove Ljubljanske banke, smo bili veseli zagotovila predsednika hrvaške vlade, da na tem področju vse ostaja tako, kot je bilo dogovorjeno v času, ko je Hrvaška zapirala poglavja za vstop v EU, tudi poglavje številka štiri, da se tukaj ni nič spremenilo," je po današnjih pogovorih dejal Janša.

Milanović je dejal, da resnih odprtih vprašanj med državama ni, medtem ko tehnična vprašanja obstajajo tudi med vsemi drugimi državami in se bodo reševala na ravni mešane komisije.

Janša je dejal tudi, da je slovenski strateški interes, da se EU širi tudi na Hrvaško in tudi na druge regije in države Zahodnega Balkana, in da je to tudi podpora edini strategiji, ki jo ima EU za ta del Evrope. Zapletov pri ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU v DZ Janša ne pričakuje in računa, da bo postopek stekel v skladu s pričakovanim rokom do začetka druge polovice naslednjega leta.

Poklon Janše in hrvaškega političnega vrha tezenskim žrtvam

Predsednik vlade Janez Janša se je danes na mariborskem pokopališču Dobrava s položitvijo venca poklonil žrtvam povojnih pobojev na Teznem v Mariboru. Za njim so vence v spomin na žrtve položili še najvišji predstavniki hrvaških oblasti, predsednik Ivo Josipović, premier Zoran Milanović in predsednik hrvaškega sabora Boris Šprem.

Kot je po položitvi venca povedal Josipović, so se prišli pokloniti žrtvam "križeve poti", zlasti tistim ljudem, ki so življenja izgubili brez krivde in sodišča. "Trajen spomin na žrtve je del naše tradicije in spomin nanje bomo ohranili za vedno," je dejal hrvaški predsednik.

Da gre na Teznem za največjo množično grobišče z več tisoč žrtvami, je opomnil tudi premier Milanović. "Kako bomo to obeležili na Hrvaškem, se bomo dogovorili doma," je dejal Milanović in dodal, da se z današnjim obiskom treh najvišjih predstavnikov oblasti žalostna zgodba ne bo zaprla, saj da so na Hrvaškem ljudje, ki živijo od konfliktov, in jih bodo vedno iskali.

Leta 1999 našli ostanke več tisoč trupel

Tezno velja za najbolj množičen kraj povojnih pobojev na "križevi poti", saj so komunisti maja 1945 tam pobili približno 15.000 ujetih vojakov in civilistov, medtem ko je bilo na Pliberškem polju po ocenah strokovnjakov ubitih manj ljudi.

Poboji vojakov in privržencev Neodvisne države Hrvaške (NDH) so se zgodili, potem ko so zavezniki v Pliberku na avstrijskem Koroškem maja 1945 jugoslovanski vojski izročili hrvaške prebežnike.